И "Репортери без граници" защитиха свободата в българския интернет

Неправителствената организация "Репортери без граници" публикува комюнике, в което напомня на българските власти, че прилагането на Европейската директива за контрол на личните данни в интернет трябва да става в рамките на хартата на основните права на Европейския съюз.

Директивата не може в никакъв случай да оправдава перманентен и усилен контрол на електронните медии, се казва в текст, публикуван на сайта на "Репортери без граници".

Повод за изявлението е протестът на интернет потребители и журналисти, който се проведе на 7 февруари 2008.

Въпреки че не може да не се спазва европейската директива от 15 май 2006, прилагането й в страните-членки, както и процедурите и условията за достъп до данните на лицата, зависят от националното законодателство.

Българската наредба от 7 януари дава достъп до тези данни на службите на полицията извън рамките на криминалните разследвания, подчертава правозащитната организация.

"Репортери без граници" констатират, че в България "общият контекст за свободата на пресата е труден, често маркиран от напрегнати отношения със службите на полицията."

Организацията припомня случая от лятото на 2007, когато полицията привика и заплашва блогъри, критикуващи строителството в природен парк "Странджа".

Други случаи, свързани с отразяване на борбата с корупцията и организираната престъпност, също свидетелстват за напрегнатата ситуация.

"Репортери без граници" посочва и няколко конкретни случая, които будят тревога: атентатът срещу дома на журналиста от "Нова Телевизия" Васил Иванов, заплахите с киселина срещу журналистката от вестник "Политика" Мария Николаева заради публикацията "Кръстоносен поход срещу Странджа", както и побоят над журналиста от вестник "Експрес" Емил Иванов от униформени полицаи, охраняващи сенчестия бизнесмен Младен Михалев-Маджо.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини