Раздават наградите "Грами"

Националната звукозаписна академия на САЩ ще присъди тази вечер наградите "Грами" - най-престижните музикални отличия в света, наричани от мнозина музикални "Оскар"-и, съобщиха световните агенции.


50-ата тържествена церемония ще се състои в спортния център "Стейпълс" в сърцето на Лос Анджелис, щата Калифорния, и ще бъде излъчвана пряко от телевизионната компания Си Би Ес.


Рап звездата Кейни Уест е с най-много номинации. Той ще се бори за 8 награди "Грами". Веднага след него се нарежда британската неосоул изпълнителка Ейми Уайнхаус е с шест номинации. Двадесет и четири годишната певица ще се бори за отличието във всичките четири най-престижни категории - запис на годината ("Rehab"), албум (за "Back to Black") и песен на годината (за автобиографичната "Rehab"), а също за най-добър нов изпълнител.


Кейни Уест също ще се състезава за наградата в категорията албум на годината с "Graduation", като съперници тук освен Уайнхаус ще му бъдат "Foo Fighters" с "Echoes, Silence, Patience & Grace", Винс Гил с "These Days" и Хърби Хенкок с "River: The Joni Letters".


С по пет номинации за "Грами" са рок групата "Foo Fighters", рапърът Джей Зи, хип-хоп продуцентът и певец Тимбаланд, поп певецът Джъстин Тимбърлейк и ар енд би изпълнителят Т-Пейн.


Сред номинираните за "Грами" са също Риана с Джей Зи и Пол Маккартни. Риана е номинирана в категорията запис на годината, а също за песен на годината за прочутата си "Umbrella".


Пол Маккартни ще се състезава в категорията поп албум с Бон Джоуви, Ейми Уайнхаус. За запис на годината освен Риана, "Foo Fighters" и Ейми Уайнхаус са номинирани също Бионсе с "Irreplaceable" и Джъстин Тимбърлейк с "What Goes Around ... Comes Around".



В категорията за най-добър нов изпълнител освен Ейми Уайнхаус са номинирани също Тейлър Суифт, Ледези, Фейст и Парамур.

Сред номинираните за "Грами" са младата руска оперна певица, бременната Анна Нетребко и прочутият диригент и виолист Юрий Башмет с оркестъра "Московски солисти".



Кандидатът на Демократическата партия за Белия дом Барак Обама ще се състезава с бившите президенти на САЩ Бил Клинтън и Джими Картър за "Грами" в категорията най-добре произнесен текст.


Аудиоверсиите на най-новите им книги са номинирани за най-добре произнесен текст на книга-албум, заедно със заглавия на поетесата Мая Ангелу и актьора Алън Алда. През последните няколко години категорията се превърна в истински подарък за Демократическата партия. Картър спечели "Грами" през 2007 г. в същата категория, докато Обама получи наградата за 2006 г. Клинтън пък я спечели през 2005 г. за автобиографията си "Моят живот", а през 2004 г. взе наградата за най-добре произнесен текст от албум за деца.


Съперницата на Обама за кандидатурата на Демократическата партия - сенатор Хилари Клинтън - също е печелила "Грами" за добре произнесен текст през 1997 г., докато все още беше първа дама. Тази година Обама е номиниран за прочетеното от книгата си "Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream". Бил Клинтън е номиниран за аудиоверсията на книгата си "Giving: How Each Of Us Can Change the World", а Картър - за "Sunday Morning in Plains: Bringing Peace to a Changing World".

Ангелу, която е трикратен носител в тази категория на "Грами", е номинирана за "Celebrations", докато бившата звезда от сериала "Военнополева болница" Алда ще се състезава с "Things I Overheard While Talking to Myself".

От 1958 г. насам наградите "Грами" се присъждат всяка година от Националната академия по звукозапис на САЩ, която обединява 20 000 представители от света на музиката. Те са еквивалентни на наградата "Оскар" в киното. Грамофончета се раздават в 108 категории по 29 музикални жанра, припомня РИА "Новости".

Победителите във всяка номинация се определят чрез гласуване на членовете на Националната академия по звукозапис на САЩ, в която влизат известни музиканти.

Самите награди представляват позлатена статуетка, изобразяваща грамофон. Те са ръчна изработка и се правят от фирмата "Billings Artworks".

На тазгодишната, 50-а церемония по връчване на наградите "Грами" Тина Търнър ще пее в дует с Бионсе. Това ще е първата публична изява на 68-годишната певица от осем години насам. През 2000-та година Тина Търнър обяви, че се оттегля от сцената. През май миналата година певицата участва в частен благотворителен концерт в Лондонския природонаучен музей.



С голямо внимание по света бе проследено евентуалното участие или неучастие на Ейми Уайнхаус на церемонията. Неотдавна певицата постъпи в рехабилитационен център за лечение на наркомани и излезе от него специално, за да подаде молба за входна виза за САЩ. Първоначално тя й бе отказана, а по-късно, ден преди церемонията все пак виза й бе издадена. Времето обаче се оказва недостатъчно и по тази причина британската певица Ейми Уайнхаус, която се прочу с автобиографичния си сингъл "Rehab", ще пее по сателитна връзка на церемонията в Лос Анджелис.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини