Започнахме 2008-ма с по-скъпи кредити

Средно с около 12% са поскъпнали най-добрите оферти за ипотечни кредити в лева, в евро- само с 1.6%. Очаква се ново вдигане на лихвите по всички кредити.

Отмина първият месец на новата година. С него отбелязахме и първата година от членството ни в ЕС. Какво показва равносметката по отношение на цените на кредитите?

Въпреки очакванията за достигане на средните лихвени нива в ЕС, реалността показа друго. Не само, че лихвите не се доближиха до тези в ЕС, но разликата като че ли става все по-голяма. Причините са различни и неведнъж коментирани. Допълнителен фактор, който никой не подозираше доведе до ново покачване на лихвите. Факторът е Ипотечната криза в САЩ. Тя оказа пряко и косвено отражение в редица сектори на финансовите пазари. Не беше подминат и банковия. Негативното влияние тепърва ще се отчита, което дава основание да се счита, че ново покачване на лихви съвсем не е изключено.

Какво се случи в България през изминалия месец?

Месец януари приключи с по-скъпи левови кредити. Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN отчита един от най-високите си ръстове, откакто се изчислява (около 12%). Настоящата стойност на индекса е 8.25%. Тя е по-близка до стойностите му през 2006 г., което е ясен знак, че ипотечното кредитиране продължава да е относително скъпо. За съжаление тенденцията показва завръщане към по-високи стойности. Очакванията за по-високи лихви в бъдеще допълнително намаляват оптимизмът, че скоро в България лихвите ще достигнат средноевропейските.

Характерно за изминалият месец е, че всички банки, повлияли настоящата стойност на индекса, влошават своите най-добри оферти. Промени отчитат пет банки.

Първата банка влошава своята оферта с 23 базисни пункта. Причините за това са няколко. На първо място досегашната годишна такса за управление на кредита в размер на 95 лв. е заменена с 0.4%. Стойностите, при които се изчислява Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN е за кредит в размер на 50000 лв. С тази промяна, таксата за управление на кредита за целия срок (в сл. 20 г.) акумулира сума над 2500 лв. (1900 лв. преди промяната). На второ място се променя таксата за усвояване на кредита. От 115 лв. тя вече е 1% (в сл. 500 лв.). Две от таксите претърпяват корекция в посока надолу. Таксата за разглеждане на документи е намалена с 5 лв. до 50 лв., а тази за оценка на обезпечението от 0.3% (150 лв.) на 120 лв.

Очевидна е причината за поскъпването на най-добрата оферта на тази банка. Само двете завишени такси добавят приблизително 1000 лв. към общо изплатената сума. Намаленията по останалите две такси са пренебрежимо малки (35 лв. общо), за да се счита, че оказват положително влияние.

Допълнителен фактор, предопределящ стойността на индекса, е пазарният дял на всяка една от банките, включена в него. Характерното за анализираната банка е, че въпреки поскъпването на офертите, търсенето им нараства. През последното тримесечие банката е повишила пазарния си дял с повече от 2 процентни пункта. Традиционно тя има висок дял във формирането на стойността на индекса и за последното тримесечие той се е повишил с 5.35 процентни пункта. Резултатът от това е, че към момента банката формира 40% от индекса. Това дава основание да се заключи, че именно тя е повлияла основно върху настоящата стойност на Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN.

Втората от банките влошава своята най-добра оферта в резултат на две причини. Първата е изтичане на промоция по 50%-но намаление на таксата за усвояване на кредита. Също така таксата за оценка на имота се повишава с 24 лв. Резултатът е влошаване на най-добрата оферта с 11 базисни пункта.

Изтичане на промоции отново е причината за влошаване на офертите и при следващата банка.

Тя възстановява таксите за разглеждане на документи, таксата за усвояване на кредита, както и таксата за управление на кредита. С връщането им най-добрата оферта на банката се влошава с 31 базисни пункта. Разглежданата банка е една от трите с най-голям дял в индекса. И през последното тримесечие влиянието й се запазва високо. Въпреки по-лошите условия, 16% от стойността на индекса се формира от нея.

Последните две от банките с промени по условията дължат това на пазарни индекси. Покачването на основният лихвен процент на БНБ със 7 базисни пункта и на 3-мес. SOFIBOR с 0.115 процентни пункта водят до актуалните корекции в офертите на банките.

Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR

През месец януари индексът достигна ниво малко по-високо от декемврийското. Актуалната стойност е 7.62%. Банките повлияли настоящата стойност отново са пет. Разликата от Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN е, че тук 3 от банките влошават своите оферти, а 2 ги подобряват.

Първата от банките, влошаващи своите оферти, дължи това основно на същите причини. Годишната такса за управление от 0.95% нараства до 1%. Покачване с 14 базисни пункта регистрира лихвата по кредита. Таксите, които намалява банката отново са същите. Разглеждането на документи вече струва 5 евро по-малко, а оценката на имота – 30 лв. по-малко. За разлика от Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN, тук банката няма толкова силно изразено влияние. Въпреки, че влошава офертата си с 15 базисни пункта, намаляващото влияние на банката в индекса неутрализира този ръст.

Причините втората банка да влоши своята най-добра оферта е същата, както при Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN. Като обща политика на банката по отношение на таксите за левови и еврови кредити, таксата за оценка на обезпечението се завишава с 24 лв. Промоционалният размер на таксата за усвояване на кредита вече е на старото си ниво, което е два пъти по-високо.

Аналогично постъпва и третата банка с влошени условия. Тук реално няма повишаване на такси и/или лихви, а приключване на промоция. След нейният край банката вече начислява такси за разглеждане на документи, за усвояване на кредита и за управлението му. До края на 2007-ма те не се дължаха.

Съвсем малко подобрение по своите най-добри оферти регистрират две банки. При първата резултатът се постига чрез намаляване на таксата за усвояване на кредита с 15 базисни пункта. Това води до подобряване на офертата с 2 базисни пункта, което на практика би могло да се интерпретира и като липса на промяна.

При втората банка причината е по-ниският размер на 6-мес. EURIBOR. Към 31.01.2008 г. стойността му е с 0.344 процентни пункта по-ниска в сравнение с края на декември 2007 г. Положителният ефект се изразява в подобряване на офертата с 23 базисни пункта. Въпреки това, ниското тегло на банката в индекса не допринася за неговото по-чувствително намаляване.


Иван Стойков
Старши анализатор
потребителски финанси
„МОИТЕ ПАРИ" - Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини