Милчо Левиев получи Наградата на София за принос към филмовата музика

Именитият български джазмен Милчо Левиев, който живее в САЩ, получи Наградата на София за принос към филмовата музика.

Отличието му връчи актьорът Ицхак Финци на специална церемония в кино "Люмиер" в рамките на 12-ия "София филм фест" снощи преди премиерата на филма "Дон Елис: Electric Heart".

Милчо Левиев - композитор, аранжор, изпълнител (пианист, кийбордист, диригент), преподавател по класическа и джазмузика - е носител на множество награди, между които орден "Стара планина" (1997), наградата на La Medaile dе lAcademie Internationale des Arts (Париж), "Dramalogue" (1987) за най-добър музикален директор, наградата на критиката от джазфестивала в Монтрьо през 1967 г.

Почетен доктор е на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив (1995) и на Нов български университет (1998). Маестрото е начело на Бигбенда на Българското национално радио и телевизия между 1962 и 1966 г.

Композира музика за много български игрални, анимационни и документални филми от 1963 до 1968 г. Ръководител е на джазквартета "Фокус65" и е пианист в състава от 1965 до 1970 г.

Бил е музикален ръководител и щатен композитор в Държавния драматичен театър в Пловдив, както и преподавател по камерна музика в Държавното музикално училище в Пловдив (1960-1962).

Милчо Левиев е преподавател във Факултета по джазмузика в University of Southern California, Лос Анджелис, от 1998 г. Преподавал е в музикалното училище GROVE от 1974 до 1992 г.

Музикален директор е на джазклуб "Comeback In" във Венис, Калифорния от 1981 до 1990 г. Автор е на аранжимента на "Blue Rondo a la Turk" (композиция на Дейв Брубек), включен в албума на Ал Жиро "BreakinAway", отличен с "Грами" през 1982 г.

Номиниран е за наградата "Грами" за най-добър вокален аранжимент на композицията на Чарли Паркър, записана от "Манхатън Трансфър" за албума "Mecca For Moderns" от 1981 г.

Българският музикант композира, прави аранжименти и участва като изпълнител в Американската джаз филхармония (American Jazz Philharmony), Симфоничния оркестър на Бевърли Хилс (Beverly Hills Symphony), Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР и други.

Милчо Левиев е автор на музиката във филмите "Писмо до Америка", "Chickpeas", "Мъже", "Малки тайни", "Есенно слънце", "Понеделник сутрин", "Опасен полет", "Горещо пладне", "Отклонение", "Иконостасът", в много анимационни, документални и телевизионни филми. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини