Екипажът на "Индевър" е готов за старта на совалката

Седемте астронавти от екипажа на американската совалка "Индевър", сред които и един японец, са готови за изстрелването на совалката.

Ръководителят на изстрелването Майк Лайнбах ще се консултира с всички отговарящи за мисията, преди в последния момент да прецени техническите параметри на изстрелването и метеорологичната прогноза, за да реши дали обратното предстартово броене да започне.

Метеорологичните прогнози дават 90% шанс за благоприятни условия за изстрелване. То е насрочено за 2.28 ч. местно време (6.28 по Гринуич).

Излитането на "Индевър", която трябва да отнесе в Международната космическа станция първия от трите елемента на японската лаборатория "Кибо", бе отложено с няколко години заради катастрофата на совалката "Колумбия" на 1 февруари 2003 г.

"Индевър" има седемчленен, изцяло мъжки екипаж - шестима американци и японец. Външният резервоар на совалките е висок почти колкото Статуята на свободата в Ню Йорк - 46.9 м, с диаметър 8.4 м, посочва АФП.

Той има вместимост от около 2 милиона литра гориво - смес от течен водород, поддържан при температура минус 252 градуса по Целзий и течен кислород. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини