САЩ: В България има проблеми относно спазването на правата на човека

Българското правителство като цяло зачита правата на българските граждани, но в някои сфери в България има проблеми със спазването на правата на човека, се казва в оповестения снощи годишен доклад на Държавния департамент за правата на човека по света.

Сред проблемите, които според Държавния департамент са налице в България са случаите на полицейско насилие, включително нанасянето на побои и нехуманно отношение към задържани в предварителен арест, към затворници и представители на малцинствата.

Като проблеми са посочени и лошите условия в затворите и центровете за задържане, произволните арести и безнаказаността.

В България има случаи на ограничаване на свободата на словото, на някои ограничения на религиозните свободи и на дискриминация спрямо религиозните малцинства, жените, децата, представители на малцинствените групи и на хората в неравностойно положение, се посочва в доклада.

Според него има случай на корупция в изпълнителната и законодателната власт, както и в съдебната система.

Държавния департамент отбелязва, че сред проблемите в България са и наличието на социално насилие и трафик на хора. Частта на доклада на американския Държавен департамент, посветена на България, съдържа общо 15 страници.

В тях са дадени редица конкретни случаи, които, според Държавния департамент, говорят за нарушаване на правата на човека.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини