Качват в интернет замените на земи

Заради силния обществен интерес съм разпоредил всички замени на земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ) да бъдат качвани на интернет страницата на министерството. Това заяви министърът на земеделието Нихат Кабил.

Според Закона за собствеността и ползването на земеделски земи министърът упражнява правата на собственика на земите от ДПФ, като ги отдава под наем или аренда, извършва продажба и замяна със земеделски земи по парична равностойност, определена по наредба на МС. По инициатива на министерството през 2005 г. са променени правилата и коефициентите за оценяване на земите от ДПФ относно тяхното местоположение, в близост до Черноморското крайбрежие, около големите градове и курорти, следствие на което оценките са завишени значително.

По думите на министъра практиката за безразборно подписване на замени е прекратена. В периода 1998-2001 г. са направени 2782 замени от ДПФ. Откакто съм министър, съм подписал 314 замени, добави Кабил.

Министърът заяви, че ще продължават проверките за ползване на земите от ДПФ по предназначение, предоставени на училища, институти, организации и затвори, за осъществяване на дейността им. При отпаднала необходимост или нарушения, ще се ревизира размерът на предоставените земи или ще се предлага друг вид разпореждане със земята. /в. "Стандарт
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини