Как да не заспите докато шофирате

Обичайните методи на отваряне на прозореца или улисване на звука от уредбата, за да останете будни в автомобила, са доста посредствени, но в момента автомобилните производители работят упорито върху нови екстри за предотвратяване на заспиването зад волана. Mercedes Benz например тестват система, която ползва софтуер за разпознаване на лицето, за да засекат дали той случайно не заспива. Toyota и още няколко други японски компании пък тестват седалки със сензори за налягане, които засичат промените в пулса и дишането, за да видят колко изморен е водачът.


Учените от Rensselaer Polytechnic Institute в Ню Йорк обаче намериха друго решение, което е изключително просто – инсталиране на сини LED светлини в кабината. Първоначалното тестване показва, че чрез сини светлини при определена дължина на вълната будността на водача може да бъде подобрена, а вътрешният му часовник – променен.


Един недостатък на този метод е, че той е релевантен само по тъмно, но изследователите в момента работят върху това как синята светлина може да подобри будността на водача. Освен това учените работят и с няколко компании за автомобилни части, но засега твърдят, че проектът е в прекалено начална фаза.

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини