Швейцарски лекар отказва парите от голата Карла Бруни

Швейцарски педиатър, който ръководи няколко детски болници в Камбоджа, отказа от уважение към пациентите си да приеме 91 000 долара, получени от продажбата на търг на гола снимка на Карла Бруни.

Педиатърът Беат Рихтер, който ръководи асоциацията Канта Бота Чилдрънс Хоспитал, получил сумата след продажбата в Ню Йорк на снимка от 1993 г. на настоящата госпожа Саркози, направена от швейцарския фотограф Мишел Конт.

Последният убедил продавача - германския колекционер Герт Елферинг да даде сумата за благотворителна кауза, пише днес швейцарският седмичник "Льо Матен Диманш".

Д-р Рихтер обаче отказва дарението, тъй като не желае неговата институция да бъде замесена в медийното използване на голотата на г-жа Бруни-Саркози.

Той смята, че идеята за дарението е да се гарантира реклама на търга и известност на фотографа, и подозира опит да бъде използвана благотворителната фондация, която ръководи.

Докторът обяснява, че в Камбоджа не разбират голотата по същия начин както на Запад и решението му да откаже сумата е продиктувано от уважение към малките пациенти и техните майки.

Приходът от търга обаче ще остане в швейцарски ръце. Швейцарското министерство на вътрешните работи уточни, че ще приеме дарението за правителствен проект за подобряване на достъпа до питейна вода в бедните страни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини