Петролът постави нов исторически рекорд

Цената на нефта се изкачи до нов исторически връх в понеделник, въпреки че не успя да пробие над 120 долара за барел.

Петролът поскъпна до 119.93 долара за барел в ранните часове в Азия, след което плавно поевтиня до 119.46 долара за барел. Лондонският сорт брент премина границата от 117 долара и остана на ниво от 117.06 долара за барел.

Гигантът "Бритиш петролиъм" реши да спре доставките на петрол през нефтопровода "Фортис", през който минават 40% от всички доставки на британски петрол. Причината за спирането беше стачка на работниците на петролната компанията. Продължава и напрежението в Нигерия - един от големите производители на черно злато, където бунтовници направиха нов атентат върху тръбопровод. Тези новини бързо оказаха влияние върху пазара и изтеглиха цената на нефта нагоре.

Изминалата седмица беше неблагоприятна за златото, а цената му падна под 900 долара за тройунция. В понеделник обаче металът отново беше във възход - цената му се покачи с 5.5 долара до 895.2 долара за тройунция в предпазарната електронна търговия в Ню Йорк. Около тази стойност се търгуваше и златото с незабавна доставка в Азия.

Среброто добави 11 цента до 17.075 долара за тройунция
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини