Останахме втори в света по поскъпване на жилищата

България е на второ място в света по поскъпване на жилищните имоти за цялата 2007 г., сочат окончателните данни на Global Property Guide (GPG), според които годишният ръст на цените у нас е 34,6%.

Към третото тримесечие на миналата година страната ни беше начело по повишаване на цените на жилищата на годишна база. Като ръст за цялата година обаче тя е изместена от първото място от китайския град-провинция Шанхай, където е отчетено повишение от 35,4%. Ваканционният бум в България свърши, но цените в София още вървят нагоре стабилно, посочват анализаторите в коментара си за страната.

На трето място се нарежда Словакия (32,5%), следвана от Сингапур (31,1%) и Хонконг (24,95%).

Най-слабо се представят пазарите в САЩ (където се регистрира спад на цените от 8,9% според индекса Case-Shiller), Ирландия (понижение от 7,3%) и Естония (-3,9%).

2007 се оказва силна година за Азиатско-тихоокеанския регион, начело с Китай, Сингапур, Хонконг, Филипините (15,2%) и Япония (8,4%). В повечето случаи това е резултат от силния икономически ръст там.

Обратното обаче важи за балтийските страни. Лидерът в класацията за предходната година - Латвия (която отбеляза ръст на цените на жилищата от 69% за 2006 г.), е голямото разочарование със спад на цените от 1,7% за 2007. Естония пък маркира понижение от 4%.

Източна Европа показва признаци на отслабване, отчасти заради края на входящия паричен поток във връзка с бума при купуването с цел отдаване под наем, но най-вече заради миналите повишения на цените. Въпреки това има отделни силни пазари като Словакия. В България цените на земята са нараснали средно с 50% през 2007 г.

Тези, които се интересуват от новите тенденции, може би трябва да се замислят за Латинска Америка, предлагат от GPG. Все повече американци искат да живеят в чужбина, след като се пенсионират и търсят имоти отвъд Карибите, което доведе да нарастване на търсенето в районите около плажовете, както и в колониални градове като Антигуа в Гватемала, Леон в Никарагуа и Картагена в Колумбия. За цените на имотите в по-голямата част от пазарите в Латинска Америка обаче липсват данни.

Global Property Guide се базират на данни от официалните статистики, както и на информация от агенции за имоти

Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини