Изправят пред съда бащата-насилник, държал дъщеря си в плен 24 години

73-годишният австриец Йозеф Фрицъл, който призна, че е държал дъщеря си затворена в мазе в продължение на 24 години, през което време тя е родила седем деца от него, ще бъде изправен пред съда днес. Вчера мъжът бе преместен от Амщетен в близкия град Сент Поелтен. Съдът трябва да реши в 14-дневен срок дали да удължи срока на задържането му.

В понеделник Фрицъл призна, че е държал затворена дъщеря си Елизабет, която днес е на 42-години, в мазе в къщата им в Амщетен.

През август 1984 г. Йозеф Фрицъл я примамил в мазето, след което й сложил белезници и я заключил. Веднага след това той обявява, че дъщеря му е изчезнала. Един месец по-късно бащата-насилник отнася в полицията писмо от нея, в което Елизабет собственоръчно е написала, че се присъединила към религиозна секта и не желае да бъде търсена, пише вестник "Стандарт".

От показанията на самата Елизабет става ясно, че баща й я изнасилва за първи път още на 11-годишна възраст. Тя бяга от къщи на 16 и 18 години. След втория път баща й предприема груби мерки.

През годините Фрицъл успял да осинови три от децата, като лъжел жена си Роземари и заблуждавал властите, че ги намирал, оставени тайно пред вратата на семейното жилище. Останалите четири не били пускани никога навън от мазето. Сред децата е имало две момчета близнаци, едно от които умира скоро след раждането. Според показанията на самия Йозеф той изгаря трупа му.

В мазето са живяли Елизабет заедно с 19-годишната Керстин, 18-годишния Стефан и петгодишния Феликс. Всичките никога не са виждали слънчева светлина. В къщата Йозеф отглежда като "дядо" заедно със съпругата си, която не подозира нищо, три от родените след кръвосмешение деца. Представя и писма от Елизабет, в които тя моли баща си и майка си да гледат децата, защото вече има три и не може да отглежда другите. Според показанията на самата Елизабет майка й наистина не е подозирала нищо за случващата се трагедия. Децата, живеещи в къщата, също.

Хитрият електротехник е изработил скривалището много добре. Вратата за него е била скрита зад етажерка в неговата работилница. Стоманобетонната врата към килера е била с електрическа преграда и код, който е знаел само мъчителят. Работилницата е била място табу за жена му и децата, които са живеели в къщата. Самото скривалище е само 60 кв. м. Има санитарно помещение, кухненска ниша, спалня и телевизор. Имало е и клетка с шумоизолирани стени. Килерът е имал и вентилационна система. Йозеф е доставял на пленниците храни и дрехи. Елизабет е учила децата си да говорят и единственият им контакт със света е бил телевизорът.

Трите други деца, които са живеели с Йозеф и баба си, са ходели на училище и са описвани като весели и добри ученици.

Случаят се разплита съвсем случайно. Най-голямата дъщеря - 19-годишната Керстин, изпада в безсъзнание и затворената Елизабет успява да убеди баща си да откарат детето в болница. Там лекарите откриват, че Керстин е болна от рядка болест предавана само при кръвосмешение. Освен това след изследване откриват, че момичето е страдало и от системна липса на кислород. Тогава австрийската полиция призова чрез медиите майката, която от години се счита за изчезнала, да се обади.

Благодарение на тази обява Елизабет принудила баща си да я откара в болницата. Преди това Йозеф извежда от мазето Елизабет и другите двама синове и казва на жена си, че "блудната" дъщеря се е завърнала и ще живее с тях. Полицията залавя Йозеф в болницата. 42-годишната вече Елизабет, която изглеждала 20-години по-стара, започнала да разказва за преживяванията едва когато я убеждават, че няма да види повече баща си. Според психиатрите майката и трите деца са силно травматизирани след десетилетия пленничество.

На питането как е успял да пази в тайна скривалището цели 24 години, експерти отговарят, че бившият електротехник Йозеф Фрицъл е изключително интелигентен и хитър. Нито жена му, нито живеещите в къщата наематели са заподозрели нещо. Съседите пък описват семейството като изключително мили хора.

От полицията съобщиха, че искат да разберат как Фрицъл е хранел дъщеря си и три от децата им, които също били държани в плен, как са били родени бебетата и как са били отглеждани в мазето и как е могъл да държи жертвите си затворени толкова дълго време без съпругата му да разбере.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини