Кредитната криза - твърде рано е да си отдъхнем

Дали наистина приключи? В средата на месец март инвеститорите разтревожено тръбяха, че финансовата система е обречена. Анализаторите задъхано се надпреварваха в съставяне на възможно най-реалистични прогнози за това на колко възлизат загубите. Само 6 седмици след тази напрегната картина всичко изглежда далеч по-спокойно.

Стоковите пазари се стабилизираха и спредовете на корпоративните кредити, които са показател за премията над основния лихвен процент, която рисковите кредитополучатели заплащат, рязко се понижиха. Златото поевтиня. Банкерите считат, че най-лошото е останало зад гърба им. Докладът на Bank of England за финансовата стабилност, който излезе тази седмица, съдържаше оптимистични нотки. Федералният резерв от своя страна намали основната лихва до 2 %.

Фактите изглеждат много оптимчистични. Когато Фед даде рамо на JPMorgan Chase за измъкването на Bear Stearns от блатото, това беше ясен сигнал на пазарите - никоя банка няма да бъде оставена на произвола на съдбата. Повишаването на доверието помогна на банките да подобрят балансите си прибавяйки големи суми идващи едновременно от страна на акционерите и дълговите пазари. Може би пазарите прескочиха финансовия Армагедон?

Може би. Но битката за напред ще бъде тежка. Независимо, че като цяло системата изглежда заздравена, пред отделните банки стоят доста нерешени проблеми. На междубанковия пазар болшинството от тях все още са принудени да изплащат високи такси над официалните лихвени нива за да си осигуряват свежи пари чрез краткосрочни кредити, независимо от усилията на Bank of England, ЕЦБ и ФЕД.

Инвеститорите се опасяват, че банките все още не са прескочили трапа. Много е възможно да продължим да четем новини за отписани активи и загуби, които ще последват вече обявените 945 млрд. долара. Според МВФ по-голямата част от тези загубили са били реализирани извън банковната система.

За нещастие американският пазар на недвижими имоти, разковничето на кризата, продължава да се влошава. Индексът Case-Shiller, който се изчислява на базата на цените на имотите в 20 големи американски града, продължава да бележи спад на месечна база. Според последни данни, той се е понижил с близо 12.7% в рамките на последните 12 месеца. Докато цените продължават да падат, все повече собсвеници на недвижими моти ще просрочват изплащането на своите кредити.

Лошото е че все повече компании, които не са свързани с имотния сектор обявяват загуби. След дълъг период на успешна търговия на дълговия пазар, според рейтинговата агенция Standard & Poors тази година 122 емитенти с дълг възлизащ на около 102 млрд. долара са заплашени от невъзможност да изпълнят задълженията си по управлението му. А в корпоративния дълг зловещо се трупат трилиони долари под формата на дериватни договори.

Потребителите по целия свят са борят с по-високите цени на храните и горивата. В момента имотният пазар в Обединеното кралство търпи корекция в отрицателна посока. Еврпейската икономика видимо се влошава. През април индексът на бизнес доверието в Белгия, който е традиционен показател за общото състояние на икономиката на континента, удари 28-годишно дъно. Бизнесът с търговски площи стана изключително уязвим, най-вече в развиващите се пазари в Централна и Източна Европа. Япония от своя страна също се бори с нестабилната си икономика. През изминалия месец индустриалното производство там реализира спад от 3 %.

Представете си, че сте изпаднали в дъблок сън юли миналата година и сте пропуснали новините свързани с „кредитна криза" и "Bear Stearns". И когато днес отворите очи, ще се учудите колко ниско е паднала основната лихва в САЩ . В същото време обаче веднага ще ви направи впечатление отчайващото състояние на имотните пазари, влошаващите се прогнози за потребителските разходи и икономически ръст. Определено няма да ви се стори, че най-лошото е преминало. Същото биха казали и инвеститорите, които бяха принудени да изживеят и преминат през всичко това.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини