Цвете за Гошо

Тазгодишното издание на традиционния блус-рок фестивал Цвете за Гошо, ще се проведе на днес и утре в столичния Южен Парк. Този път събитието, почитащо Патиарха на българския рокендрол и блус, е не в рамките на три, а на две вечери.

Афишът с участници гарантира отлично настроение. В него са както по-млади групи и изпълнители, близки до идеите и песента на Гошо Минчев, така и ветерани, проправили заедно с него пътя на съвременната музика у нас. В регламента влиза една интерпретация на песен от репертоара на Гошо, както и авторски пиеси и магистрални за блуса и рокендрола парчета по избор. Всяка банда има на разположение по 30 минути да демонстрира уважението си към вечно живата легенда и да разгърне в гиг предпочитаните песни от своята плейлиста. Хедлайнър в първата вечер е Васко Кръпката. Блусменът събира на сцената за общ гиг Камен Кацата и „Каскадьори". Преди тях ще свирят Вили Кавадлжиев – в комбинация с група „Спринт"; примата на рока Милена Славова със специално селектиран бенд (само на феста!); "Епизод", които ще тестват пред публика парчета от чисто новия си албум, и ветераните на Ангел Ангелов – „Джендема". „Атлантик" ще отворят веселбата на 11-и, след тях в афиша са проектът „Стубел-Питин-Дари Блус Бенд", „Сънрайз" и „Конкурент". Зевзеците от „Уикеда" ще се вихрят с инструменти под наем, тъй като миналата седмица крадци задигнаха техния бус с цялото оборудване на музикантите. „Освен кавър на Гошо, който пазим в дълбока тайна, ще направим и няколко песни от новия ни албум, предпремиерно и – както обикновено, за пръв път пред българска публика", обещава фронтменът Ерол Ибрахимов. Нарочен бенд за гвоздей на втората фестивална вечер стяга и Звездомир Керемидчиев, вокалист на „Ахат" (само на феста). Преди него обаче в светлината на прожекторите ще бъдат „Бараби Блус Бенд". И двете шоута ще завършат с общо изпълнение на „Гошо е с нас", песента, която Марио Събев – Буги Барабата, написа като посвещение в памет на Гошо Минчев. От началото на 2008 г. по два пъти месечно млади групи свирят в Дом на културата „Средец", София, като част от поредицата концерти „Гошо е с нас". Най-добрите от тях са наградени с участие в „Цвете за Гошо". Бодрата смяна в кохортите на рока и блуса са Хард Дъг, Еволюшън, Секрид и Флекс. Събитието, организирано от Столична община и фондация "Български рок", е по програма "Сцената – градът и аз". Концертът на 10-и ще започне от 17 часа. Началото на 11-и е от 14 часа. Ще се свири до 22.30 часа. На сцената ще се съберат вечните песни на Гошо Минчев от неговите малко на брой, но изключително съдържателни албуми – Българският рок (1987), Рокендрол ветерани (1989), Равносметка (1995), BG рок (2 CD, 1997), Бяла тишина (1997), Бира секс и рокендрол (със Стари муцуни, 1994), История с китара (1999) и френския му проект Le Monde De Demain (2000).
В съкровищницата на българската музика Патриарха добави хитовете "Какви времена", "Блажени години", "Момчето и аз", "Юли", "Бира, секс и рокендрол", "Есен в Созопол", "Почти полунощ", "Урок по рок", "Първи в класация", "Стар избелял албум", "Флирт със собствена жена", "Снегът на спомена", "Сребърни ята", "Бяла тишина", "Хляб и мармалад", "Сам на бара", "Мързелив бирен ден", "История с китара". Георги Минчев си отиде на 18 февруари 2001. /БГНЕС
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини