Вещаят кризисно лято за българските морски курорти

Спирането на електричеството, което причини хаос в българския морски курорт Слънчев бряг миналия уикенд, е само една от многото кризи, пред които крайморските градчета в страната ще се изправят това лято, пише британският Telegraph, позовавайки се на експерти в туризма.

Първите посетители на курорта останаха заседнали в асансьори и без храна и напитки, след като ресторантите и баровете затвориха заради прекъсването на електричеството, се коментира в статията.

Проблемът е оправен, но цялостният проблем на претоварената инфраструктура заплашва да причини сериозни сривове. Специалисти в туризма прогнозират, че комбинацията от прекъсване на електричеството, замърсени плажове, ниски строителни стандарти, шумни строителни терени, лошо обслужване и фалити ще поставят популярното крайбрежие под сериозен натиск, обобщава изданието.

„Предстоят големи проблеми. Тепърва ще видим резултата от лошите практики в строителната индустрия. Строи се толкова бързо, че стандартите не се поддържат. Ситуацията е трагична", казва за британския вестник Михаил Попов, директор на Бора Консулт, която управлява хотели в района.

Голямата част от инфраструктурата по крайбрежието е построена преди 20 години и е проектирана за далеч по-малко туристи, коментира изданието и припомня затварянето на някои плажове миналата година поради замърсеност.

Съществуват страхове, че българските курорти може да повторят пренаселването на Майорка, където се наложи да бъдат събаряни хотели, за да се модернизира инфраструктурата, изрежда още проблеми изданието.

Ясно става също, че туристите се замислят сериозно дали да се възползват от евтините курорти по Черноморието. Намалява броят на британските и немските летовници, а все повече българи предпочитат да отидат в чужбина. Има спад и в резервациите на руски туристи заради въвеждането на сложни визови процедури.

Отгоре на всичко заплатите в хотелите са толкова ниски, че се очаква и недостиг на работната сила, което пък ще доведе до по-слабо обслужване.

Междувременно председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова каза, че много хотели се изправени пред фалит в резултат на презастрояването, довършва нерадостната картина британският вестник.


Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини