Търси се баба за 55 лева

Баби вече ще излизат в майчинство. Управляващите приеха предложението, което преди време направи социалният министър Масларова – гледането на внуци да стане професия. Майката на майката на бебето ще може вече да получава до 55 лв. върху пенсията, ако гледа внучето.

Бабите, които отменят родителите и се грижат за детето, докато навърши 3 години, ще получават бонус от държавата. Това предложи социалният министър Емилия Масларова, а тройната коалиция в "Катарино" се съгласи с нея.
Спонсорирането на бабите е по-приемливо за младите майки от това да си наемат детегледачка от социална служба, обясни Масларова. Тя уточни, че точната сума за бабинство още се обсъжда. Идеята е догодина да се дават до 25 на сто от минималната работна заплата, която в момента е 220 лв. Тепърва ще се спори и дали парите ще се полагат само на тъщите, или от тях ще се възползват и свекървите.

Детските надбавки ще покриват минималната такса за забавачка – и това реши тройната коалиция в Ралог. За целта надбавките щели бъдат увеличени почти двойно, но без да падне изискването за определен доход на младата майка. В момента сумата е около 25 лева месечно, а таксата за градина започва от 35 лева. Точното увеличение ще стане ясно днес, когато коалицията ще одобри макрорамката на бюджета за 2009 г.

Управляващата коалиция обаче не прие предложението на НДСВ да се увеличи отпускът по майчинство от 9 на 12 месеца. Хасан Адемов от ДПС обясни, че 3-месечното увеличение ще намали шансовете на младите жени за намиране на работа, тъй като по време на едногодишното отсъствие те се деквалифицирали.

Масларова каза, че е твърдо решена не само да реже детските на родители, които не си пращат хлапетата на училище до 8-и клас, но дори и да ги глобява. Не е ясно обаче как ще се събират санкциите и в какъв размер ще са те.

Работна група от финансовото, социалното и регионалното министерство ще търси варианти да подпомага младите семейства, които взимат кредит за жилище. Според идеята част от дълга за дом ще се опрощава при раждането на дете. Друга част ще пада с второто бебе. Десетото обаче няма да ги изкара на плюс, изчисли Масларова. Използвахме подобна схема за кредитиране на докторантите и младите учени, обясни социалният министър и допълни, че кредитите няма да се намаляват, ако семействата вече са си народили децата. Социалната министърка предупреди младите майки, че "освен да се раждат децата, трябва и да се гледат".


Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини