До края на 2008-а наливат "първия бетон" на Белене

Германската RWI потвърди категорично интереса си за участие в проекта АЕЦ Белене" като стратегически партньор.
Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след срещата си с Холгер Битц, ръководител „Проекти" в RWI.
На срещата участва и вицепремиерът Миглена Плугчиева - доскорошен наш посланик в Берлин.

Петър Димитров подчерта, че става въпрос за един от най-сериозните проекти не само на България, но и в ЕС.

Димитров каза, че крайният срок не бива да се абсолютизира и подчерта, че завършването на проекта е декларирано и българската страна няма желание да отлага сроковете.

Първи блок трябва да е готов 2013 година, а вторият - в началото на 2014, посочи Димитров, като отбеляза, че тази година трябва да се разруши ненужното и да се налее т.нар. първи бетон.
Същинските строителни работи най-вероятно ще започнат от началото на следващата година.

Холгер Битц потвърди, че е постигнато пълно съгласие и каза, че в момента RWI активно разглежда цялата документация, предоставена от НЕК по проекта.

„Разговорът днес послужи да се потвърди нашия устойчив интерес към „Белене" и е много важно съвместно да продължим развитието на този проект, каза Битц.

Петър Димитров съобщи още, че RWI са проявили интерес и към други проекти. Проявяват подчертан интерес към изграждане на нова мощност в ТЕЦ „Марица Изток" на въглища, проявяват желание и към проекта „Горна Арда", съобщи министърът.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини