Магистрала Тракия минава в наши ръце?

"Строителството на магистрала "Тракия" може да се поеме от български фирми, ако португалските концесионери днес не докажат, че са намерили финансиране", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

"Има анонс от строителни организации, които могат да плащат от собствени средства, а в края на годината, като видим какво сме спестили, ще се разплащаме", каза Гагаузов пред бТВ.

Той не назова кои са фирмите, но увери, че пари има и страната може да си позволи да завърши магистралата сама.

Отсечката между Стара Загора и Карнобат ще се раздели на 3-4 лота и до две годени ще може да се минава от там, каза Гагаузов.

Той ще докладва в Министерския съвет, че концесионерът не е внесъл гаранцията до изтичането на крайния срок вчера и очаква другия четвъртък да има правителствено решение как ще продължат нещата.

"Готов съм веднага да издам строителни разрешения", заяви министърът.

Той обясни, че кабинетът е усложнил условията пред концесионера, за да не се повтори историята с БГА "Балкан".

По негова информация банкова институция не е осигурила кредит на концесионерите, а няма фирма, която сама да извади такъв ресурс.

Помолен за коментар на развитието на сделката, започната от правителството на НДСВ, бившият финансов министър Милен Велчев каза, че не само този договор, много други са в променени условия заради кредитната криза в глобален мащаб.


Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини