ЕС трябва да премине към IPv6 до 2010 г.

Новият протокол ще позволи милиарди трилиони адреси

Европейската комисия публикува изявление, в което се казва, че търговските компании и държавните учреждения трябва да преминат към новата версия на IP-протокола - IPv6, до 2010 година.

От Брюксел отбелязват, че дотогава 25% от европейския интернет-трафик ще се предава в новия формат.

Публикуваното вчера комюнике от името на Еврокомисията трябва да е тревожен сигнал първо за държавните органи на национално и регионално ниво във всичките 27 страни членки.
От комисията отбелязват, че държавните учреждения трябва да започнат да прехвърлят на IPv6 собствените мрежи, държавните сървъри, обслужващи уеб-сайтовете, както и останалите системи, обслужващи населението.

Европейските регулаторни органи отбелязват, че бързото и ефективно преминаване от използвания от 1984 година IPv4 към IPv6 ще позволи да се избегнат допълнителните загуби за потребителите, а европейските компании ще получат важно предимство пред американските конкуренти.
В краткосрочна перспектива бизнесът и държавните органи може да се поблазнят да намалят ИТ-нуждите си, за да отсрочат преминаването, но на практика това ще означава, че Европа не използва достатъчно ефективно съвременните интернет-технологии и може се сблъска с криза, когато адресното пространство IPv4 се изчерпи, коментира еврокомисарят по въпросите на информационното общество Вивиан Рединг.

Независимо, че настоящата версия на протокола поддържа до 4.3 милиарда адреса, в момента свободното пространство наброява едва 700 милиона и този брой стремително намалява, коментира електронното издание CyberSecurity.

Новият протокол има 128-битова разрядност, която ще позволи милиарди трилиони адреси, което на практика означава неограничено количество.

Досега Брюксел е инвестирал 90 милиона евро в разработката на IPv6, а първите планове за прехвърляне се появиха още преди 5 години.

Същевременно обаче редица мрежови експерти и анализатори смятат, че пълният преход към IPv6 ще струва много скъпо. В САЩ до 2025 година за новата система ще бъдат похарчени 25.4 милиарда долара – за създаването на мрежова инфраструктура и приложения, работещи с IPv6.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини