От днес светът е футбол

От днес, точно в 19:00 часа българско време, светът ще бъде футбол. Или поне вкусът на бира, песни на агитки и 90 минутна драма по зеления терен ще обвземе изцяло Стария континент, където стартира 13-то европейско първенство по футбол. Домакините от Австрия и Швейцария се постараха максимално, за да приютят другите 14 участници в турнира и те да се почувстват като у дома си. Както и близо трите милиона привърженици, които ще посетят двете алпийски страни в периода 7-29 юни.


„Това ще бъде най-скъпото европейско. Близо 1,300 млн. евро глътна организирането на този форум, което е с близо 20% по-скъпо, отколкото надпреварата в Португалия през 2004 година. Тази сума се повиши значително заради телевизионните права, както и заради отпуснатата премия към отборите. Всеки тим, класирал се на финалите, ще получи 7,5 млн. евро, като тази цифра може да набъбне до 30 млн. евро, ако даденият отбор успее да стане шампион", сподели отговорникът на УЕФА Мартин Тейлър.


Откриването ще започне в 18:30 часа в Базел на стадион „Санкт Якоб Парк". Домакините от Швейцария са подготвили близо 13 минутна пищна заря и акробатични номера с участието на 1000 гимнастици. Единственото притеснение на кръстоносците е лошото време, което според синоптиците ще остане така и през следващата седмица. През последните дни пък не спря да вали, като експерти изчислиха, че са паднали 62 литра вода на квадратен метър.


„Нямам търпение да започне Евро 2008, защото ще се докаже, че организацията е перфектна. Дано до финала всичко е нормално", сподели и президентът на УЕФА Мишел Платини. Над 350 000 VIP-гости се очаква да посетят осемте града, където ще се изиграят всичките 31 срещи от континенталния форум. Първият двубой е между отборите на Швейцария и Чехия, а след това един срещу друг излизат Португалия и Турция. Безспорно най-интересната група е C, в която попаднаха колосите Холандия, Франция и Италия. Румъния също не бива да бъде подценявана, но едва ли северните ни съседи ще имат силите да прескочат първата фаза. В Група B пък жребият сърба стари познайници – Германия и Полша. Две страни, които историята свързва и разделя. Преди няколко дни медиите във Варшава стартираха с психоатаките към Бундестима, надъхвайки Дружина полска с фотоколаж на селекционера Лео Беенхакер, който държи „главите" на Михаел Балак и Йоаким Льов. В последната Групa D е най-спокойно. Фаворитът Испания ще премери сили с европейския шампион Гърция, Русия и Швеция. Тук, може би, е ясно за кого ще бъде първото място, като интересът остава в борбата за втората позиция. Каквото и да стане, през следващите 22 дни всички погледи ще са насочени към Австрия и Швейцария. Европейското първенство постепенно набира скорост и започна дори да измества Мондиала по зрителски интерес. А и няма как да бъде по друг начин.

Нито едно спортно мероприятие не може да събере на едно място звезди от ранга на Кристиано Роналдо, Лука Тони, Дел Пиеро, Фернандо Торес, Златан Ибрахимович, Михаел Балак, Рууд ван Нистелрой и много, много други, струващи стотици милиони евро. А за нас остава насладата, че ще имаме възможност да им се насладим безплатно по телевизията. Само жената да не реши, че сериалът й от Южна Америка е по-важен от европейското първенство по футбол.

Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини