Предупреждават за порои днес

Министерството на извънредните ситуации предупреди териториалните си дирекции за очаквани валежи днес, съобщиха от пресцентъра на министерството.

По данни на Метеорологичния център на българските ВВС през страната от северозапад на югоизток ще премине студен атмосферен фронт. На места ще се развие мощна купесто-дъждовна облачност, от която ще превали интензивен дъжд, придружен с гръмотевици.

Очакваното количество на валежа ще бъде 5 до 10 л./м2, локално в Западна България до 20 – 30 л./м2, на отделни места интензивността на валежа се очаква до 15 – 20 л./м2 на час.

В северозападната половина от страната на места ще паднат и градушки.

Вятърът сутринта ще бъде от юг-югоизток 3 – 6 м/сек, след пладне ориентация ще е от запад 6 – 9 м/сек. По мощната купесто-дъждовна облачност ще бъде с временно засилване на вятъра до 20 – 30 м/сек.

Ситуационният център на Министерството на извънредните ситуации изпрати предупреждението до всички териториални дирекции. С него трябва да се запознаят областните управители, ръководителите на регионалните структури на централната изпълнителна власт и кметовете на общини.

В районите с по-интензивни валежи ще бъдат предприети мерки за ограничаване риска от наводнения и намаляване на последствията за населението

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини