Положението в Грузия според британския печат

Една от основните тема в днешния британски печат е войната в Грузия, според Агенция Фокус.

Седемдневната война в Кавказ ще се запомни задълго с кадрите на тържествуващите руски военни на бронетранспортьорите, преминаващи през грузинските градове, отбелязва британският „Таймс". Но победата – това все още не означава нищо.

Бронята на стареещите машини е толкова тънка, а вътре толкова неудобно, че руските войници се чувстват безопасно, когато са отгоре. „По този начин те поне може да реагират бързо при атака", заявява полковник Кристофър Ленгтън, експерт по руски въоръжени сили в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

Руснаците усвоиха уроците от американската кампания в Ирак и в Афганистан и собственият опит на Балканите, но грузинската операция стана война в „стар стил" с използването на оръжия от времената на Студената война. Руснаците дойдоха в Грузия не само с лошо защитен военен транспорт, но и без платформи за въздушното разузнаване за определяне целите на артилеристите и бомбардировачите. Москва загуби четири самолета, свалени от грузинската система за противовъздушна отбрана ( ПВО) съветско производство. Един от тези самолети беше свръхзвуковия бомбардировач „Ту-22", известен в НАТО като „Blinder".

--- --- ---

Руският министър на отбраната Анатолий Сердюков докладва на президента Дмитрий Медведев за успешното завършване на процеса по изтегляне на руските военнослужещи от територията на Грузия, пише „Гардиън". В доклада се казва, че Москва е изпълнила постигнатите споразумения между държавните глави на Русия и на Франция.
След съобщенията за изтеглянето на Русия от кавказката република обаче лидерите на САЩ и Франция по време на телефонен разговор заявиха, че Москва не изпълнява условията за прекратяване на огъня и за изтегляне на войските от Грузия. Говорителят на Белия дом Гордън Джондро отбеляза: „Русия не изпълнява условията и тя трябва да пристъпи към това сега". Той потвърди, че САЩ знаят за заявлението на Русия за завършване на процеса по изтегляне на войниците от Грузия. „Ние продължаваме да следим ситуацията, но в настоящия момент не виждаме изпълняване на условията по споразумението", отбеляза Джондро.

В Пентагона са на мнение, че все още няма свидетелства за окончателното изтегляне на руските военни. „Има придвижване на подразделенията, но означава ли то изтегляне или просто смяна на позициите на войските, е трудно да се каже", каза говорителят на американското министерство на отбраната Брайан Уитмън.
Между другото в грузинския град Гори се радваха на изтеглянето на руските войски. „Кажете ми, те наистина ли си заминаха?", попита жител на града кореспондента на изданието.

--- --- ---

Британският външен министър Дейвид Милибанд изрази съмнение в това, че Русия е завършила изтеглянето си от Грузия, съобщава "Файненшъл Таймс". "Информацията за изтеглянето на руските военнослужещи е поредна стъпка към изпълняване на условията", отбеляза той и добави: "Но аз продължавам сериозно да се тревожа относно това, че руските военнослужещи, въпреки договора, не са се върнали на тези позиции, които заемаха на седми август".

Милибанд подчерта, че Москва е задължена "да остава вярна на условията и да ги изпълнява точно". "Ние ще водим консултации по различни направления, за да постигнем консенсус по тази гледна точка. Нека законът, а не силата определи края на тази криза", отбеляза той.
Източник: focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини