Петата планета джудже в Слънчевата система - Хаумеа

Международният астрономически съюз даде на петата планета джудже в Слънчевата система името Хаумеа (Haumea) в чест на хавайската богиня на плодородието и плодовитостта, съобщава на официалния си сайт съюзът (IAU). Сега планетите джуджета в Слънчевата система са пет: Плутон, Ерис, Макемаке, Церера и Хаумеа.

Обектът бе открит през 2005 г. и до момента се водеше под номер 2003 EL61. Космическото тяло има неправилна издължена форма: 1500 на 1000 км. Това е свързано с факта, че обектът се върти много бързо около оста си – едно завъртане за 4 часа. Хаумеа ими два спътника, които бяха наречени Намака (Namaka) и Хииака (Hiiaka). Учените предполагат, че в далечното минало планетата е имала сблъсък с голямо небесно тяло, което е избило от повърхността и материала, от който са се образували спътниците.

Хаумеа обикаля около Слънцето по елиптична орбита, минималното разстояние до светилото е 35 астрономически единици, максималното - 50 астрономически единици (една астрономическа единица е равна на разстоянието от Земята до Слънцето.

Две групи астрономи претендират да са откриватели на Хаумеа: от Испания и САЩ. Първи са заявили откритието испанците, американците оспорват с аргумента, че испанските астрономи са имали достъп до данните за този обект по време на конференциите, а също са влизали в един от сървърите Калифорнийския технологически институт, където се намирали астрономическите данни за обекта. Испанските астрономи не отричат, че са имали достъп до сървъра, обаче това им послужило само да си сверят резултатите.
Международният астрономически союз избра името, предложено именно от американците, с което фактически ги призна за първооткриватели. Името, което предложи испанският екит е Атаесина (иберийската царица на подземния свят).

Оригиналният текст на съобщението на IAU
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини