Банкер осъди България в Страсбург

Пореден банкер от знаковите дела за източване на българските банки и рухването на финансови пирамиди осъди България в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Mediapool съобщи, че страната ще изплати 8 800 евро плюс обезщетение и 1 000 евро съдебни разноски на Иван Христов, шеф в бившата финансова пирамида "Нов път", близка до прословутия кръг фирми "Орион".

Кръгът бе от съставен от дружества, близки до БСП и дейността му разцъфтя по време на правителството на Жан Виденов.

Иван Христов съди държавата, защото заведените срещу него две дела – едното през 1995 г. за извършване на банкови действия без разрешение, и второто през 1997 г. - за измама в големи размери - са продължили съответно девет и седем години, след което са прекратени от прокуратурата.

Това бе едно от десетките дела за прословутите фалити и източването на банките през 1995, за които двама главни прокурори – Иван Татарчев и Никола Филчев – се заканваха да ги приключат с осъдителни присъди.

Заради проточилото се дело България бе осъдена в Страсбург от бизнесмена Иван Миронов, обвинен и след това оправдан по делото за фалита на "Балканбанк".

Пловдивският банкер Христо Данов също осъди страната заради делото срещу него във връзка с фалита на "Агробизнесбанк", а бившите шефове на "Капиталбанк" Ангел Първанов и Манчо Марков също получиха обезщетение от съда в Страсбург - пак заради продължително съдебно дело, завършило с оправдателна присъда.


Повечето от делата за банковите фалити приключиха с крах за държавното обвинение, а влачилите се с години съдебни процеси дадоха на обвиняемите аргументите да си търсят правата в Страсбург заради липсата на разумно бърз и справедлив процес.
Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини