Слънцето променя формата си

Астрономи от НАСА установиха, че Слънцето има непостоянна форма, която се променя в зависимост от активността на звездата. За това се съобщава на официалният сайт на агенцията, а работата на учените е публикувана в сп. "Science".

За изследванията си астрономите са използвали данните от орбиталния телескоп RHESSI. Апаратът е пуснат през 2002 година в експлоатация и е предназначен за наблюдение на Слънцето.С помощта на телескопа учените разбрали, че слънчевата повърхност не е равна, а е покрита със система от ярки „издатини".В период на слънчева активност „издатините" се събират в района на слънчевия екватор и увеличават екваториалния радиус. Учените установили, че тези периодични изменения са 10,77 милисекунди или една хилядна от 1/360 градуса. Според астрономите наблюдаваното „удебеляване" на Слънцето е колкото един човешки косъм на всяка една миля.

Изследователите твърдят, че дори тези малки колебания влияят на гравитационното поле на Слънцето. Резултатите от изследванията на тези промени ще бъдат полезни да по-точни изчисления на орбитата на Меркурий.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини