Долче & Габана

няма мъжки и женски стереотипи на обличане: твърди най-прочутата двойка в света на бизнеса.
и още: използваме модния език на улицата, инжектираме му свобода и го оцветяваме с ирония

интервю на Милена Попова
фотография прес офис на Dolce& Gabbana, БТА/ ЕПА



Един млад мъж на име Доменико Долче среща друг млад мъж – Стефано Габана. Двамата се влюбват, заживяват щастливо, основават свое модно ателие, а няколко години по-късно покоряват света. Така започва една модерна приказка от края на миналия век, почти отпреди 25 години. Двамата вече не са толкова млади, толкова влюбени, дори живеят разделени, но успехът им е все така зашеметяващ. Те не са просто бизнес-двойка и дизайнери, които печелят над 1 млрд. евро годишно. Те са културен феномен, те са „културни лидери", както ги нарича близката им приятелка Пош Спайс. Всяка тяхна проява предизвиква невероятен отзвук в цял свят – независимо дали позират на яхтата си, или с разноцветни бебета пред италианското издание на „Венити феър" и твърдят, че искат да осиновяват деца, а малко след това обявяват, че се разделят, или пък пускат билбордове, които биват спирани и забранявани заради провокативната си визия.
Такъв отзвук предизвиква и всяка тяхна колекция. Те извадиха кринолините и корсетите на светло редом до емблематичните им джинси, комбинираха дамските джинси с мъжки смокинги, превърнаха логото във фетиш, а натрапчивата сексуалност на дрехата - в белег за шик и класа, направиха коктейлни дрехи от лурекс и винил, миксираха дрехи така, както го прави младото поколение – без задръжки и предразсъдъци, с абсолютна свобода. Двамата накараха света да разбере, че няма чисто женска и чисто мъжка мода, както няма чисто мъжко и чисто женско мислене. Гении на маркетинга или на модния дизайн? Ако преди 25 години този въпрос е бил важен, за да се оцени чистото изкуство на дизайнера, днес е безсмислен.

Доменико Долче и Стефано Габана бяха любезни да отговорят на въпросите на списание ЕВА със съдействието на модната търговска компания MDL, която откри преди месеци монобрендов магазин на D&G в София. (Преди четири години, когато честваха 20-годишнината си в модата, двамата си направиха подарък: откупиха втората си линия D&G и прекратиха 12-годишния лиценз на IT holding. Днес тази линия им носи 10 пъти по-голям доход, отколкото тогава. А те инвестират в нея огромни средства.)


Съгласни ли сте с модните критици, които определят колекцията ви D&G за този сезон като хипи де лукс?

Доменико Долче: Ако под „хипи" имат предвид мода без правила, свободна да изразява креативността си, тогава съм съгласен. Това винаги е било ядрото на колекциите D&G. Когато създаваме, ние следваме инстинктите си, без да си задаваме прекалено много въпроси. В края на креативния процес, когато идеите ни вече са реализирани, тогава забелязваме конкретните препратки към стилове и периоди.

Стефано Габана: Нека да поясним израза „мода без правила". Още от създаването си D&G прави "уличен стил" и млада мода, преработвайки тенденциите с анти-конформистко и иронично звучене, използвайки такъв език, който да достигне до различни поколения потребители. Свобода е ключовата дума за нашата мода.



Да погледнем към следващия сезон есен-зима. С последните си дамски ревюта през февруари в Милано изненадахте всички, които са свикнали да определят вашата мода като "молто секси" (много секси). Показахте поли под коляното, забрадки, карета... Силната жена, за която творихте през последните сезони, не присъства. Търсите нова публика, провокирате пристрастените към вашата марка или сте променили схващанията си за жената, която носи вашите дрехи?

Стефано Габана: Не, не търсим провокация и не обръщаме гръб на това, което сме. Просто се развиваме, а това означава – променяме се. По-скоро се опитваме да изградим една завършена вселена около D&G, която да е комплексна и многолика – тя не е само за секси жената, нито само за силната жена, тя е за жените, притежаващи много страни, жените-хамелеони.

Доменико Долче: Променя се начинът, по който гледаме на нещата, и това рефлектира върху колекциите. В този случай искахме по-малко агресивна, по-романтична мода.





Какво все пак ви вдъхнови за тези колекции?
Стефано Габана: Основната тема в цялата колекция е карето, използвано при килта – мъжката шотландска поличка. То е много характерно за гардероба през следващия сезон и ние го използвахме, за да направим истински килт, но също така и при полите от шифон и памук, при тренчовете, саката и дори при чорапите. Искахме да излезем с една силна, ясна идея, която да отличава цялата колекция.

Доменико Долче: Другият извор на нашето вдъхновение беше филмът „Кралицата" и образът, който е изграден на Елизабет II. Забрадките, които моделите носят в нашата колекция D&G за сезона есен-зима 09, са ясна отпратка към нейния толкова английски стил, който е много изтънчен и семпъл в същото време.

Стефано Габана: Тези дрехи носят в себе си и комфорт. Карето е основната тема и в мъжката колекция, където сме го използвали при пуловерите от кашмир, при рипсеното кадифе в ежедневните облекла, както и при кожите. Карето изглежда елегантно дори в смокинга, заедно с черна папийонка за вечерта.

Как се отнасяте към определението, което често съпътства имената ви – трендсетъри?

Доменико Долче: Много сме поласкани. Това, което се опитваме да направим, е не само да налагаме нови тенденции, но и да предложим стил, който е разпознаваем от пръв поглед и който не е преходен. Мечтаем един ден някой да отвори книга за историята на модата, да види наша дреха и да може да каже, че това е Dolce & Gabbana без колебание.

Сега светът преживява сериозна икономическа криза. Достига ли кризата до индустрията за луксозни стоки и вашата компания в частност?

Доменико Долче: Ние със сигурност забелязваме промяната в икономическия сценарий през последните години. Пазарът на луксозни стоки наистина е засегнат от кризата, за щастие по-малко, отколкото други сектори. Поне засега.

Стефано Габана: Имаме късмет, за разлика от други модни къщи, нашата компания се развива въпреки всичко. Затвърждаваме присъствието си на напълно развитите вече пазари и навлизаме в нови като Далечния изток и Източна Европа. Мъжката мода има интересен растеж в световен мащаб и ние много залагаме на нея.




На кого принадлежи бъдещето в модата – на семейните компании, развивани планомерно и методично с пълен контрол върху всички стоки и производства, или на големите мултинационални модни компании?
Доменико Долче: Според нас бъдещето принадлежи на компаниите, които са способни да предложат нови идеи и да си изградят собствено име. Конкуренцията е наистина жестока, няма място за грешки.



Какво знаете сега за модата, което не знаехте, когато започнахте общия си бизнес?

Стефано Габана: Когато започнахме, италианската и световната мода бяха устроени по съвсем различен начин. Креативността не беше толкова зависима от мениджърската страна на нещата. След време нещата се промениха. Ние изградихме бизнеса си от нулата. Бяхме само 14 човека в началото и всеки правеше всичко. С течение на времето трябваше да усвоим тези мениджърски умения, които да ни позволят да се конкурираме на международно ниво, нещо, което преди не можехме.

Днес се заличават границите мужду култури и етноси, между висшата мода и улицата, между половете – става дума за техните вкусове, навици, лайфстайл. Как последното рефлектира в модата?

Доменико Долче: Вие виждате свободата, с която се облича новото поколение и която липсва на моето. Моето поколение винаги мисли: това мъжко ли е, или женско? Мъжете особено бяха ограничавани дълги години.Те бяха принудени да мислят винаги дали една дреха има мъжко, или женско послание. Новото поколение не мисли по този стар начин. Например един мъж може да бъде запленен от дамски костюм от 60-те, да го купи и да го носи. Нашата философия винаги е била такава: всеки носи в себе си и мъжки, и женски хормони. Ние даваме смелост на хората да бъдат свободни и да изразят себе си по начин, който им харесва.

Стефано Габана: Не е необходимо да избираш или едното, или другото – имам предвид или мъжкия стереотип на обличане, или женския. В нашите колекции много модели носят дрехи от мъжкия гардероб, а изглеждат толкова женствени. Ако се загледате в младите хора на улицата, ще усетите тази еволюция, ключовата дума в която е свобода.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини