Металурзите обсаждат Министерски съвет

1200 работници аут от "Кремиковци"
Протестиращите работници от "Кремиковци" се събраха пред сградата на Министерски съвет на бул. "Дондуков" и блокираха движението. Полицаи и жандармеристи започнаха да правят жива верига пред сградата, за да не допуснат металурзите да застанат пред сградата.Когато служителите на реда започнаха да се прегрупират работниците реагираха с бурни освирквания. Металурзите тръгнаха от пл. "Ал. Невски" и пристигнаха на "Дондуков" малко преди в 10 часа да започне редовното правителствено заседание.

„Крачка по крачка ще влезем при вас, затова слезте при нас", закани се на управляващите Васил Яначков, шеф на федерация "Металици" на КНСБ към комбината. С възгласи по мегафона в момента протестиращите канят министър-председателя Сергей Станишев да дойде при тях и да му връчат протестна декларация за комбината.

Малко преди това министърът на икономиката и енергетиката съобщи, че 1 200 души от "Кремиковци" ще бъдат съкратени. Пред БТВ той заяви, че на работа ще останат само 3 500 човека, които ще са заети в чистото производство. Столичани вече няма да дишат мръсен въздух, подчерта министърът. Той определи като невъзможно реализирането на искането на металурзите да им бъдат изплатени 30 заплати като компенсация при освобождаването им.Дори и държавата не може да им ги даде, понеже притежава само 25 процента от "Кремиковци", аргументира се Петър Димитров.

Металурзите, обаче, декларираха, че няма да се примирят с тези условия. Днес те излязоха на поредния протест. Шествието на работниците от Кремиковци тръгна от площад „Александър Невски" и ще спре пред Министерски съвет, където днес управляващите трябва да гласуват поетите от министъра на икономиката Петър Димитров ангажименти за спасяването на комбината. Металурзите настояват за нов собственик на комбината.

Министър Димитров увери, че държавата е готова да съдейства за бърза продажба на продукцията и хората да си получат неизплатените за три месеца заплати. Има един чужд кандидат за оператор на комбината, който проявява интерес и два български, сред които и бившият собственик Валентин Захариев. Те не се притесняват от извеждането на трета доменна пещ, защото тя е много стара и няма как да продължи да работи, отбеляза министърът.

Според Димитров производството на стомана в "Кремиковци" е скъпо и това е причината да се оттеглят инвеститори. На световните пазари тон метал струва 430 евро, а производството му в комбината излиза 610 евро, мотивира се той. Димитров обясни интересът към комбината през последните две години с високата цена на метала, но уточни, че световната финансова криза е повлияла и върху нея.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини