Германия може да загуби важен приятел, заплаши Ердоган и скастри Меркел

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро критикува германския канцлер Ангела Меркел, че не е спряла гласуването за признаването на убийствата на арменците през 1915 г. за геноцид. Той не изключва налагането на санкции от страна на Турция, съобщава ДПА.

Припомняме, че преди два дни германският парламент (Бундестагът) одобри резолюцията за обявяването на масовите убийства на арменци, извършени от османските турци по време на Първата световна война, за геноцид.

Резолюцията, която е от пет страници, призовава за „възпоменание за геноцида над арменското и други християнски малцинства в годините 1915 и 1916”.

Ердоган заявява, че не може да разбере защо Меркел не е попречила на своята партия да гласува срещу мярката. Турският президент твърди, че германската канцлерка е обещала да направи каквото може, за да предотврати признаването на извършването на арменски геноцид.

„Сега се чудя как германските лидери ще са в състояние след това решение да се изправят лице в лице с мен или нашия премиер”, посочва Ердоган в интервю, публикувано от няколко вестника, включително всекидневника „Хюриет” и проправителствения „Йени Щафак”.

Той отказва да посочи какви точно мерки Турция ще наложи в отговор, но не изключва нищо. Реджеп Ердоган допълва, че правителството все още прави оценки.

Припомняме, че Анкара вече отзова посланика си в Берлин.

Ердоган предупреждава, че Германия може да изгуби важен приятел и посочва, че в страната има многобройко турско население.

Турският президент настоява, че гласуването на резолюцията е турско-германски проблем и няма да засегне по-широката сделка с ЕС за спиране на потока от мигранти към блока.

Въпреки това той остава критичен към напредъка на ЕС по неговата страна от споразумението, включително трансфер на обещаното финансиране в помощ на бежанците в Турция. Ердоган предупреждава, че сделката може да бъде спряна.

Ключов въпрос в сделката е безвизовият достъп на турски граждани до блока.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини