И за злоупотребите с еврофондовете ще има анонимни сигнали

Анонимни сигнали ще могат да се пращат за злоупотреби с еврофондовете. Това предвижда наредба, с която се създава регистър за проверяваните нередности.

Документът е качен за обществено обсъждане на сайта на МВР. В него е записано, че сигналите ще се пращат до ръководителите на управляващите оперативните програми, както и до началника на фонд "Земеделие". Идеята на регистъра е дирекция АФКОС в МВР да надзирава как другите държавни структури разглеждат сигналите за злоупотреби. "Сигналите за нередности могат да бъдат устни или писмени. Сигнали могат да се подават и анонимно. Служителят, приел устен сигнал, го документира и регистрира в деловодната система на съответната администрация", е записано в наредбата, пише в. "Сега". Срокът за първоначална проверка е три месеца, като след това служителят, който се занимава с нея, трябва да даде първа писмена оценка. Според наредбата структурите извън АФКОС ще са длъжни да попълват регистъра периодично, което пък дава възможност за надзор от страна на МВР. Сигналите се пращат директно до МВР и прокуратурата, когато има съмнения, че самите ръководители на програмите вършат нередности.

Темата "анонимни сигнали" доведе до сериозно политически спорове, тъй като тя залегна и в антикорупционния закон на Меглена Кунева. Точно заради анонимността АБВ блокира закона още на първо четене миналата есен. Сега обаче нещата отиват към приемане на нормата - с възможност за анонимни сигнали.

Едва три измами с пари от еврофондове са били доказани у нас за периода 2007-2015 г. Това е записано е доклада на АФКОС, който бе одобрен преди дни от Министерския съвет. В същото време са постъпили сигнали за 11 706 нередности. Огромната част от тях са за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). В доклада е записано още, че за пет години у нас са осъдени 791 души, но няма данни за ефективни присъди. Около 70% от нередностите са свързани с провеждането на обществените поръчки. На второ място по брой са неоправданите разходи. 2/3 от нарушенията по земеделски фондове пък са свързани с неправилно получени суми.

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини