Компютър разгада тайния код на затворниците

Компютър изчисли кодовата дума, която затворниците в САЩ използват в телефонни разговори. Като анализирала записите, системата за машинно обучение е установила, че затворниците необичайно често говорят за three-way (англ., разг. секс тройка). Оказало се, че това словосъчетание се използва като сигнал за включването на трети лица към разговора.

Всички разговори, направени от американските затвори, се записват – властите искат да знаят съдържанието им, тъй като много престъпници продължават да ръководят незаконния си бизнес и зад решетките.

Но проследяването на хиляди аудиозаписи е сложна работа и нито едно правителство в света не е намерило ресурси, за да наеме хора, които да прослушват всичко. Затова затворът се е сдобил със система за машинно обучение на фирмата Intelligent Voice.

Първите резултати са показали, че в телефонните позвънявания, извършени от затвора, словосъчетанието three-way фигурира по-често, отколкото във всекидневната реч, което доста озадачило служителите на поправителното заведение. По-късно станало ясно, че това е код. Затворниците имат право да звънят само на определени номера – на свои приятели и роднини. В разговора с тях осъдените искали да им организират "групов секс" с определен човек и той се включвал в разговора. Всичко това звучало като шега, но всъщност позволявало на осъдените да ръководят нещата си дистанционно.

Може да се смята, че проблемът с проследяването в условията на огромни обеми информация сега е решен – компютърът може да прослушва записи през целия живот и да направи това евтино – около хиляда пъти по-евтино, отколкото човека.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини