БНТ: Двойките са значително повече от съобщеното от МОН

Разследване на БНТ установи, че броят на двойките по математика на изпита след 7 клас е значително по-висок от оповестения от министерството на образованието.
След като започнаха за излизат окончателните резултати за двойките по математика от отделните регионални инспекторати, стана ясно, че реалните двойки от този изпит ще са около 16 хиляди.

В петък просветното министерство обяви, че двойките по математика след първия модул са 17 983. След като обаче седмокласниците решили по-добре втория по-труден модул, общо за двата модула двойките спаднали до 3881.

Това обяви самият заместник-министър Диян Стаматов. Той заяви, че бройките по математика са 3881 от двата модула, има ученици, които са решавали първи и втори модул, т.е. само 3881 деца имат окончателна двойка и не могат да кандидатстват в гимназия.

При тези данни излизаше, че министерството е подарило тройки на 14 хиляди деца, за да могат да влязат в по-добри гимназии след 7-ми клас. Но не се оказа така.

Защото междувременно започнаха да излизат окончателните резултати за двойките по области.

Регионалният инспекторат в Пловдив обяви на страницата си окончателно 1700 двойки по математика. Варна обяви по същия начин още 1112 двойки, Велико Търново - 195, Стара Загора - 869, Шумен - 579, Пазарджик - 835, Ловеч - 287.

След запитване от РИО София казаха, че техните окончателни двойки са 1900, а от РИО - София област -900, бройките си съобщиха и Плевен, Кърджали, Габрово и Русе. Дотук двойките са 10 039, число, което многократно надвишава обявеното от министерството.

С неофициално обявени данни от други области засега двойките са 14 953 като липсват четири области.

Ще се окаже, че окончателният брой ще бъде около 16 хиляди реални двойки. В крайна сметка цифрата 3881 е измислена от министерството, за да се покаже по-малък общ брой двойки или може би ще се окаже, че това са двойките, само от втори модул. 
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини