474 фирми от област Смолян се бориха за 1.83 млн.лв по програма за безработни, одобрени са 45

Областната комисия по заетостта в Смолян прие единодушно оценката на 45 фирми, които като работодатели са подали заявки по Схема „Обучения и заетост”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020г.

Общият брой на подадените заявки от фирми на територията на област Смолян е 474 за 1428 работни места, като са класирани 45 фирми, отговарящи на критериите за 184 работни места.

Общият бюджет на одобрените заявки е 1 182 718.32 лв., което нарежда региона на седмо място в страната по отпуснати средства по програмата, независимо, че е сред най-малките области в България.

Във връзка с подборът на работодателите, областният управител Недялко Славов уточни:

„Критериите, които са определени за подбор и оценка на заявките от работодателите, са изключително обективни и позволяват формиране на реална оценка. Максимален брой точки получават работодателите, които осигуряват доплащане над минималния осигурителен доход и осигуряват заетост в приоритетните за област Смолян отрасли. Трудностите възникнаха там, че повечето фирми получиха максимума от точки и се наложи да бъде направен подбора от тях. Удовлетворен съм, че в общините, където е регистрирана най-висока безработица успяхме да разпределим повече договори за повече работни места”, след каза още областният управител.

Освен 45-те одобрени работодатели, които ще предоставят 184 работни места по програмата, има и списъци с резерви, а Комисията по заетостта в Смолян ще предложи на Управляващия орган да се осигури допълнителен ресурс за фирмите, които са с максимален брой точки, но не са влезли в основния списък, както и да бъде отчетена високата заинтересованост на областта към програмата, за да се предвиди допускането на повече заявки.

Според областния управител, безработицата в региона през последната година е намаляла с близо 3%, като принос за това имат и сериозните инфраструктурни обекти, които се реализират на територията на област Смолян. 

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини