В „Майчин дом” спасиха родилка с 21 литра кръвозагуба

34-годишна родилка с тежката диагноза "плацента превия перкрета" бе спасена от лекарите в Университетската АГ болница „Майчин дом” в София.

Жената е била активно наблюдавана през цялата бременност и лекарите са били подготвени за такова развитие. Тя вече има едно дете.

"Плацента превия перкрета" е сравнително рядко усложнение на раждането, при което плацентата предлежи неправилно и не може да се отдели спонтанно от стените на матката. Затова и самото раждане обикновено протича тежко, с голяма кръвозагуба за родилката, обясняват от "Майчин дом". 

Уникалното в този случай е, че хориалните власинки на плацентата са били толкова дълбоко проникнали, че са излезли и по повърхността на силно кръвоснабдената матка. 

След раждането на бебето се наложило отстраняването й. Цезаровото сечение е извършено от д-р Веселин Дяволов и д-р Ибрям. Новороденото момиченце с тегло 2920 грама и височина от 47 см е в добро състояние. 

Въпреки усилията на лекарите обаче е установено скрито кървене и на фона на задълбочаващата се анемия се налагат последователно две ревизии, в които се включват четирима анестезиолози, а към акушеро-гинекологичния екип се присъединява и доц. Божидар Славчев. 

По време на трите оперативни намеси на 34-годишната родилка са преляти 21 литра кръв, плазма и тромбоцитна маса. 

"Ясната предварителна диагноза, предприетите реанимационни действия и добрата подготовка на екипите всъщност решават успешно този тежък случай", допълват от болницата. 

Пациентката вече се чувства добре и е изписана от болницата заедно с бебето си.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини