Общинският съвет на Смолян отново отказа тегленето на 10 милиона лева нов дълг

За пореден път Общинският съвет в Смолян отказа да одобри изтеглянето на 10 милиона облигационен кредит. На днешното заседание ГЕРБ не успяха да съберат необходимите гласове, за да прокарат решението в местния парламент. От групата на ГЕРБ присъстваха 15 души, като 14-те подкрепиха новия дълг, а адв.Филип Топов гласува „въздържал се“. Не подкрепиха тегленето на кредита и съветниците от опозицията от КРОС и БСП.

Още с откриване на заседанието опозицията стартира критиките срещу предложението за кредита-основно заради липсата на обяснение какво ще се прави с остатъка от 3.6 милиона, след като се погасят 6.4 млн. от остатъка от стария кредит от „Инвестбанк“, взет през 2006г.

От два месеца общината плаща по него по 280 хил.лв. и едва успява да събира за заплати и други разходи.

Съветниците влезнаха в остър дебат с множество взаимни упреци за тежкото финансово състояние на Община Смолян, която според писмото на министъра на финансите е на второ място по задлъжнялост  в черния списък  и от МФ са разпоредили спешно изготвяне на оздравителен план за стабилизиране на местната хазна, което трябва да стане с безлихвен кредит от националния бюджет. Този въпрос обаче беше внесен като допълнителна точка буквално в последния момент и опозицията отказа да я разглежда, тъй като не е била обсъдена в общинската комисия по бюджет и финанси. Сред другите аргументи бяха и предложение да се вземе първо държавната помощ, а след това да се мисли за банков кредит и то в по-малък размер от исканите 10 милиона лева.

Кметът Николай Мелемов гарантира от трибуната, че 10-те милиона от искания заем ще бъдат използвани единствено и само за погасяване на стари задължения.

В крайна сметка обаче така и не стана ясно какви са намеренията на общинската управа за остатъка от 3.6 млн.лв след покриването на дълга към „Инвестбанк“. Към момента задлъжнялостта на Община Смолян е в размер на 13.6 млн.лв. посочи Аръчкова и допълни, че облигационният заем е нужен „за глътка въздух, тъй като Общината се гърчи от нова година насам“, а процедурата по оздравяване на финансовото състояние с държавен заем щяла да продължи поне месец и половина.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини