Словакия запъти Русия към дома с красиви голове

Изображение 1 от 3

    Дебютантът Словакия победи Русия с 2:1 и постигна исторически първи успех на европейски финали, с който запъти "сборная" към дома.

    Владимир Вайс и Марек Хамшик донесоха трите точки на словаците с красиви голове, а късното попадение на Денис Глушаков и финалния щурм на руснаците не успяха да компенсират безидейната игра на тима през по-голямата част от двубоя.

    Словакия събра три точки и се изравни на върха с тима на Уелс, от когото загуби в първия кръг. Русия остава с една точка, постигната от равенството с Англия на старта. Утре от 16.00 часа е вторият мач от втория кръг на група В, който противопоставя двата британски отбора.

    Руските футболисти се поставиха в тежката ситуация да търсят задължителна победа срещу Уелс в последния си двубой. В противен случай тимът на Леонид Слуцкий ще напусне турнира след груповата фаза.

    Словакия постигна историческа първа победа на европейски финали

    Още в началото на днешния мач словаците показаха, че ще бъдат много опасни на контраатака. В десетата минута руснаците сбъркаха при изнасянето на топката. Куцка отне, а Дуда веднага намери Хамшик на левия фланг. Звездата на словаците пое добре и стреля с левия крак, но топката премина над гредата.

    В 23-ата минута и Русия създаде напрежение пред вратата на съперника. Дзюба засече с глава центриране от дясното крило, а топката се насочи коварно към далечната греда, но вратарят Koзачик внимаваше.

    Словакия играеше малко по-прибрано и дебнеше за нови грешки на съперника. Така в 31-ата минута резултатът беше открит. Хамшик пусна изключително подаване от дълбочина към Вайс, който излъга двама бранители и насочи топката в далечния ъгъл.

    В последната минута на първото полувреме словаците нанесоха втори удар. Хамшик получи късо подаване от корнер и въпреки че между топката и голлинията имаше петима руснаци, халфът на "Наполи" намери път към мрежата с прекрасен фалцов удар, който се отби в далечната греда и влетя във вратата.

    Русия обаче продължи да играе без ясна идея как да промени случващото се на терена. "Сборная" владееше по-дълго топката, но това не водеше до реални голови ситуации пред Козачик.

    В същото време редките контраатаки на словаците бяха доста по-опасни. При една от тях, в 54-ата минута, Роберт Мак беше изведе на скорост вляво от вратата и отправи силен изстрел, но Акинфеев спаси.

    Русия все пак успя да засили натиска си с напредването на мача и десет минути преди края се върна в играта с едва втория си точен удар.

    Всичко започна от грешка на Томаш Губочан, който при опита си да изчисти топката силно напред, намери гърба на Мамаев. Тя се насочи към десния фланг, където Олег Шатов размени отлично двойно подаване с капитана Роман Широков. След това Шатов съобразително центрира към точката на дузпата, откъдето Глушаков намери далечния ъгъл с глава.

    В оставащите минути руските национали притиснаха още по-здраво словаците, които се бранеха с всички сили и хора на терена.

    В крайна сметка "сборная" не успя да стигне до втори гол и равенство, с което драстично намали шансовете си за място в директните елиминации.
     

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини