Северна Ирландия записа успех за историята срещу беззъбата Украйна

Изображение 1 от 2

    Северна Ирландия написа златна страница във футболната си история, след като постигна първата си победа на европейско първенство.

    Островитяните се наложиха с 2:0 над Украйна в мач от група С и така ознаменуваха по най-добрия възможен начин дебютното си участие на финалите на Стария континент.

    Попаденията вкараха Гарет Макоули в началото на второто полувреме и Нийл Макгин в продъжението, а отборът им във втори пореден двубой показа борбен дух и този път стигна до успех. Украиниците пък се показаха в коренно различна светлина от тази, която демонстрираха срещу световния шампион в първия си мач и рядко успяваха да застрашат съперника си.

    След успеха Северна Ирландия има три точки, колкото имат и Германия и Полша, които ще играят един срещу друг по-късно днес. Украинците пък още нямат спечелена точка и шансовете им да продължат напред като един от най-добрите трети отбори са минимални.

    Първото полувреме започна много вяло и за двата тима, като северноирландците се прибраха в собствената си половина, чакайки предпазливо съперника си да атакува. Играчите на Михайло Форменко обаче не успяваха да създадат нищо хубаво в атака и след половин час игра двубоят се отвори и зелените смело погледнаха към противниковата врата.

    Това доведе до няколко добри положения за тях преди почивката. Първо Крег Каткарт засече с глава центриране от корнер, но ударът му мина встрани от вратата. Малко след това Джейми Уорд отправи опасен пас в наказателното поле на украинците, но защитник го пресече в последния момент и осуети евентуалната опасност.

    Второто полувреме започна с хубава възможност за Йевхен Селезньов, който се извиси над ирландските защитници при центриране, но ударът ми мина на сантиметри встрани от вратата. Този пропуск се оказа фатален за тима му, тъй като при ответната атака Северна Ирландия поведе в резултата.

    Положението дойде по познат за северноирландците начин - след статично положение. След центриране от фаул Гарет Макоули изскочи зад защитата в жълто и с глава забоде топката неспасяемо в мрежата.

    До края украинците се опитаха да променят резултата, но продължаваха да са безидейни в предни позиции, а организираната игра на Северна Ирландия ги неутрализира напълно. Единственото добро положение, което имаха до края бе изстрел от границата на наказателното поле на Виктор Коваленко, който мина опасно близо до страничния стълб.

    Финалният щурм на украинците продължи да не води до нищо сериозно, а за капак в седмата минута на продължението Макгин вкара при добавка и оформи крайния резултат.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини