Бензинът е близо до средно 2 лева, но с огромни разлики в различните области

Лятото идва и всичко тръгва нагоре - настроението, температурите и, разбира се, бензинът! Според портала Fuelo масовият бензин A95 вече е средно 2 лева в София - там, където е най-големият пазар в България. Осезаемо по-ниски са цените във Варна и Габрово, а разликите са наистина сериозни, като достигат почти 40 стотинки. Това е сериозна промяна в картината, откакто на пазара се появи Веселин Марешки. Преди него разликите в цените бяха в рамките на 2-3 стотинки.

Вчера, 20 юни, най-евтин е бензинът в Смолян - 1,69 лева за литър A95 на безниностация на AP, докато в Доспат и Белене цената на бензиностанции на "Лукойл" е 2,05 лв. за литър!

Прави впечатление, че там, където има бензиностанции на нашумелия варненски бизнесмен Веселин Марешки, останалите играчи - и малки, и големи вериги - също са "свалили гарда" и продават по-евтино, коментира в. "Сега". Така е в Айтос, Габрово, Свищов, Горна Оряховица, където на обектите на ВМ Petroleum обикновеният бензин вчера струваше по 1,76 лева и конкурентите в същите населени места продаваха или на същата цена, или с 2-3 стотинки отгоре.

Средната цена за страната вчера беше 1,96 лева за литър гориво с октаново число 95. Пълзящото поскъпване на горивата не е изненада, то следва котировките на нефта и на долара, както и засиленото търсене. В средата на март масовият бензин у нас беше паднал до средно 1,80 лева. Но оттогава суровият петрол поскъпна и в момента кръжи около 50 долара за барел. А още миналия месец експерти прогнозираха, че през лятото бензинът ще надскочи 2 лева - както всяка година се случва в сезона на големите отпуски и увеличените пътувания.

По данни на европейския енергиен портал Energy.eu в момента цените на масовия бензин без акцизи и ДДС са по-високи в България, отколкото в други 12 държави от ЕС. Цената без данъци у нас е 47,3 евроцента - съвсем близо до средната стойност за 28-те от ЕС - 48,3 евроцента за литър. Подобна е картината и за дизела - в 14 държави от ЕС той е по-евтин преди облагането с акциз и ДДС.

В момента продължава разследването на КЗК за картел при продажбите на горива. Събират се доказателства за наговаряне на цени между 7 компании - "ЛУКойл България", "Шел България", "Ромпетрол България", "Еко България", "ОМВ България", "Петрол" и "НИС Петрол". Резултатът от проверката се очаква до средата на юли.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини