Ердоган ще прави референдум за влизането на Турция в ЕС

Турция може да организира референдум по въпроса дали да продължи преговорния процес по присъединяване към ЕС, заяви Реджеп Тайип Ердоган.

Ден преди драматичния референдум във Великобритания Ердоган е заявил в университет в Истанбул, че ЕС не иска да приеме Турция, защото тя е с мюсюлманско мнозинство, което било дискриминация:

"ЕС ни дискриминира. ЕС официално ни даде дума още през 1963 г., но процесът се бави. Ако ЕС отстъпи по темата за тероризма (забележките на Брюксел към турските антитерористични закони), ние лесно ще обясним ситуацията на народа. И ще попитаме нацията да продължават ли преговорите за влизане в ЕС или не".

Ердоган също напомни, че ръководството на ЕС трябва "да помисли какво ще прави ако Турция отвори границите и бежанците тръгнат към Европа",  предадоха ТАСС и БТА.

Европейският комисар за разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан призова неотдавна Турция да каже дали е сериозна в намеренията си да установи по-близки отношения с ЕС.

Ако това е така, Анкара трябва да играе по правилата на Европейския съюз, подчерта Хан по време на дебати по темата в Европейския парламент.

Евродепутатите обсъдиха вчера решението на турския парламент от миналия месец да вдигне имунитета на 138 народни представители, включително почти всички кюрдски представители в законодателния орган. 

Йоханес Хан определи мярката като неприемлива. Този ход противоречи на всички демократични практики и на върховенството на закона, подчерта той.

Вчера се разбра, че турските съдебни власти са започнали процедурата по съдебно преследване срещу 152-ма депутати.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини