Проф. Генчо Начев: За здраво сърце са важни положителните емоции

За здраво сърце е нужен здравословен начин на живот, но основното са положителните емоции. Това обяви в предаването „Тази събота” директорът на болница „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев. Диетата е важна, но ако тя е неприятна за човека, повече вреди, уточни професорът.

Важен е и спортът, но той също трябва да е в умерени количества, както и алкохолът, каза още проф. Начев. Трябва да се избягват цигари, наркотици и анаболи. След 40-годишна възраст хората трябва да се преглеждат поне веднъж годишно и да следят състоянието на цялото си тяло, съветва още докторът.

В болница „Св. Екатерина” са направени вече над 100 безкръвни сърдечни операции. Те са по-щадящи за пациентите, защото те се възстановяват много по-бързо – изписват ги след два-три дни. Тези операции обаче са много по-скъпи – струват около 50 хил. лв. Стандартната интервенция с отваряне на гръдния кош е 3600 лв.

Безкръвните операции се поемат от Здравната каса. За да се предлагат на пациентите, е нужна добра подготовка, планиране и обучение на лекарите, коментира Генчо Начев.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини