Ципрас поръчал Плана Б - връщане към ”нова драхма”

Планът Б за връщане на Гърция към "нова драхма" е бил изготвен по заповед на премиера Алексис Ципрас, пишат гръцките вестници, цитирани от БТА.

Американският професор по икономика Джеймс Гълбрайт и съветник на бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис хвърли тази бомба, като обяви в статия в електронното издание Дием 25 (на Варуфакис), че не само е участвал в този план, но и го оценява като оптимална оферта за Гърция. 

Джеймс Гълбрайт критикува контролираните от олигарсите гръцки медии в опит да се възползват от неговата излязла наскоро книга, в която той направи разкритията си за този план, за да го обвинят или просто да въвлекат в поредна игра Янис Варуфакис. 

Професорът твърди, че подготовката на първоначалния план в случай че Гърция бъде принудена да излезе от еврото "е била поискана от премиера Алексис Ципрас", че малка група от хора са работили по него в продължение на близо шест седмици, и че в крайна сметка в първите дни на месец май 2015 г. е бил внесен "меморандумът план Х". 

В публикацията си американският икономист и съветник на Варуфакис горещо подкрепя бившия финансов министър, като изказва задоволство от това, което е направил за него. 

На свой ред Варуфакис атакува за сетен път критиците си, като казва, че той и Гълбрайт са защитили Републиката.

Планът Б

Джеймс Гълбрайт прави потресаващи разкрития в издадена наскоро негова книга, за това, че е имало план Б, който е бил изготвян от март 2015 г. от група, близка до бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис за връщане на Гърция към драхмата, съобщи преди дни изданието Нюз.ин. 

Джеймс Гълбрайт е бил основен координатор в този план, който предвиждал в Гърция да бъде обявена извънредна ситуация, централната банка да се национализира, влоговете в банките да бъдат адаптирани към новата драхма, да се вземат мерки за гарантиране на обществения ред и сигурност и да се мобилизират държавни служители за изпълнение на този план. 

За въвеждане на новата валута трябвало да бъде коригиран и уставът на гръцката централна банка. 

Сценарият включвал още национализация и рекапитализация на всички банки към новата драхма. Предвиждало се те да бъдат затворени за неопределено време до преминаването към новата валута. За плащането на заплати и пенсии щели да бъдат издадени полици.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини