България и Румъния преговарят с Канада за отпадане на визите

България и Румъния преговарят с Канада в Брюксел за отпадането на визовия режим. Разговорите се водят с посредничеството на Европейската комисия.

Четиристранната среща е под домакинството на комисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

В нея участват канадският министър по имиграцията Джон МакКалъм, началникът на канцеларията на румънския министър-председател Йоан Драгош Тудораче, както и двама заместник-министри от България – Филип Гунев - на вътрешните, и Румен Александров - на външните работи, предаде БНР.

Канада не споделя гледната точка на ЕС относно визовата реципрочност, заяви през април министърът на имиграцията Джон Маккалъм.

Неговото ведомство същевременно даде да се разбере, че спрямо българи и румънци изискването за визи засега остава в сила. 
ЕК даде 2-годишен срок на Канада и на САЩ да премахнат визите за българи и румънци, който изтече. 

България и Румъния предупредиха, че няма да ратифицират споразумението между ЕС и Канада за свободна търговия, ако българските и румънските граждани не започнат да пътуват без визи до страната, както това правят останалите европейски граждани.

Еврокомисията обаче не желае проблемът да се обвързва с договореното от нея търговско споразумение с канадците, както намекна в петък говорителят Маргаритис Схинас: " Това са различни неща. СЕТА е добро споразумение. Искаме възможно по-скоро то да бъде одобрено и приложено"

Според европейското законодателство ЕК е длъжна да наложи визи за гражданите на Канада и САЩ, които не спазиха срока за визова реципрочност. Те все още допускат без визи само гражданите на старите страни - членки на Съюза. 

България и Румъния конкретно твърдят, че отговарят на всички технически изисквания на Канада за безвизово пътуване и настояват за ясни срокове за решаване на проблема предисрещата на върха ЕС - Канада през октомври
Тогава се очаква да бъде подписано Всеобхватното споразумение за търговия и инвестиции. То обаче се нуждае от одобрението и на българското Народно събрание, за да влезе в сила.

Решаването на въпроса с отпадането на визите в крайна сметка е политическо решение на канадското правителство, каза неотдавна посланикът на България в ЕС Димитър Цанчев. 

Той обясни. че начинът, по който се разглеждат въпросите за отпадането на канадските и на американските визи за българите, е съвсем различен, защото в Канада това се решава от администрацията, а в САЩ зависи от Конгреса и администрацията не може да влияе толкова пряко за взимането на решение.

Цанчев обаче призна, че все пак има "един критерий, по който все още има какво да се направи от наша страна, но той е свързан с административни решения на канадските власти -процентът на отказ (за издаване на визи)" - без да спомене какъв е той.

За да може да се включи една страна в програмата за безвизово пътуване в САЩ например изискването за процента отказани визи трябва да бъде под 3%. През 2014 г. за България той е бил 15,2%

Източник: dnes.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини