Австралия спря епидемията СПИН

Австралия обяви края на епидемията СПИН, а до 2020 годима в страната няма да има случй на заразяване с ХИВ, гласи съобщение, публикувано преди началото на XXI Международна конференция по СПИН в неделя. Конференцията  започва на 17 юли 2016 год., в Дурбан, ЮАР. 

В момента в Австралия ежегодно се регистрират около 1000 нови ХИВ-позитивни. По критериите на СЗО това е прагът, под който се смята, че има епидемия от ХИВ инфекция. Медиците отбелязват, че снижаването на броя на новите случаи на предаване на ХИВ, заедно с ефективната антивирусна терапия ще доведе до прекратяване на смъртните случаи заради СПИН в Австралия през 2020 год. 

Разпространението на ХИВ в Австралия се е ограничили, според учените, благодарение на профилактичните мерки и эфективната терапия. Профилактиката там включва работа с рисковите групи - хомосексуални, наркозависини и в секс-услугите, но и въвеждане на специални образователни програми в училищата. ВУЗ и медицинските служби. 

Австралийските учени отбелязват, че пълното изчезване на вируса в страната е невъзможно, доколкото винаги съществува вероятност той да бъде внесен от пътуващи от страните с висока заболеваемост. Със спирането на разпространението на СПИН Австралия, наравно с Дания, става един от световните лидери в борбата с коварната болест.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини