В Кливланд арестуваха демонстранти, запалили знамето на САЩ

Служители на реда в град Кливланд, щата Охайо, са задържали 17 протестиращи, които се опитали да изгорят американското знаме, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Инцидентът е станал до комплекса, където и днес продължава националният конгрес на Републиканската партия. Форумът номинира за кандидат-президент милиардера Доналд Тръмп, чиято реторика възмущава множество американци.

Вчерашният протест беше най-разгорещеният от началото на четиридневния конгрес, който започна в понеделник. Хаосът за кратко попречи на делегати и журналисти да влизат в конгресния център.

Двама полицейски служители са били нападнати и са леко ранени.

На арестуваните ще бъдат отправени различни обвинения, включително подстрекателство към насилие и умишлено насилие срещу полицай.

Никой от задържаните няма да бъде обвинен заради опита за изгаряне на националното знаме, тъй като са защитени от Първата поправка на американската конституция, която гарантира свободата на словото.

Участниците в акцията са протестирали против расизма, който долавят в кампанията на Тръмп и против неговото предложението за издигане на стена по границата с Мексико.

Губернаторът на щата Индиана Майк Пенс прие номинацията на Републиканската партия за кандидат за вицепрезидент, предаде БТА.

Пенс, цитиран от световните агенции, се пошегува, че харизматичният Доналд Тръмп, избирайки го, просто е търсил някой за баланс.

Конгресът вече номинира Тръмп за републикански кандидат за президент на САЩ.

Пенс се самоопредели като "християнин, консерватор и републиканец - в този ред".

57-годишният баща на три деца представи и семейството си пред делегатите.

Той изрази увереност, че след изборите през ноември републиканците ще се върнат в Белия дом, защото са били честни с американците за това какъв е залогът на вота.

Марко Рубио, сенатор от Флорида, който бе сред основните съперници на Тръмп в първичната кампания на републиканците, за първи път изрази подкрепа за него, предаде ТАСС.

Конкуренцията на милиардера с Рубио и с друг също 45-годишен сенатор също от кубински произход -Тед Круз, беше до такава степен ожесточена, че далеч надхвърли рамките на добрия тон и достигна до грозни лични обиди.

"За разлика от Хилъри Клинтън Доналд Тръмп е готов да намали данъците, да обуздае разходите и да постави под контрол държавния дълг - заяви снощи Рубио. - За разлика от Барак Обама и Хилъри Клинтън той възприема сериозно заплахата от радикални ислямисти и възнамерява да възстанови въоръжените ни сили."

Сенаторът от Тексас Круз пък бе освиркан от делегатите, след като приключи речта си, без да подкрепи Тръмп. Честити му, че си е осигурил номинацията на партията, но не го подкрепи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини