Страната ни ще има полза от АЕЦ "Белене", убеден Дончев

Реакторите ни за АЕЦ „Белене” - скъпи, качествени и по най-високите стандарти. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в кулоарите на Народното събрание по темата за бъдещето на втората атомна централа.

Самият той предупреди, че бил изключително чувствителен по темата за цената на централата.

Имаме алтернативи - или се намира инвеститорът, който да гради ядреното съоръжение изцяло за негова сметка, или се търси вариант за препродажба, каза Дончев. Работело се паралелно и по двете опции в търсене на най-изгодната опция за страната ни.

Принципно иранците проявявали интерес към покупката на реактора. Следващият месец най-вероятно щяло да има тристранна среща по темата - България, Русия и Иран. Вариант е да се върви към приватизация не само на площадката, но и на оборудването. Това от икономическа гледна точка бил и най-добрият вариант. Това щяло да позволи страната ни да покрие всички направени разходи до момента по АЕЦ „Белене”.

Работи се всеки ден, изтъкна Томислав Дончев. Самият той по няколко пъти на ден се информирал за ситуацията. Лично той водел и част от преговорите. Не се губи време, увери вицепремиерът. Няколко компании проявяват интерес.

По думите на Томислав Дончев втората ни атомна централа е „едно от най-зрелите като готовност ядрени съоръжения в света”.

Все още руската страна не е дала категорично становище дали да продадем оборудването или дали да се приватизира централата. И вчера е имало разговори по темата. Не става дума за автомобил, самовар или за бензиноколонка. Става въпрос за ядрено оборудване, изтъкна Томислав Дончев.

Дори и без участие в капитала на дружеството, преки и косвени ползи за страната ни имало от втора централа. Само от самата инвестиция, само от данъците, които ще се събират, само от заетостта, която ще се създаде, полза ще има, без държавата да участва в разпределение на печалбата, категоричен е Томислав Дончев. Въпросът бил дали проектът има пазарен потенциал. Ако не се намери инвеститор, остава опцията препродажба.

По същото време енергийният министър Петкова отговаряше на депутатско питане по време на парламентарния контрол.

Какво бъдеще на АЕЦ "Белене" предвиждате, запита депутатът от БСП Васил Антонов. Той припомни, че България и Националната електрическа компания (НЕК) са осъдени да платят 550 или 620 млн. Евро, според различни данни и трябва ад решаваме въпроса ад хок (за специални цели - б.р.).

"Тези санкиции са не за първия енерго блок, един блок го продадохме за 100 млн. щ.д. това е за втория и за третия, предвидени за тази централа. Нямаме яснота какво ще се случи. Непоследователност от най-високо държавно ниво", обобщи Антонов.

Енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че визията за АЕЦ Белене е в ръцете на всички нас. Тя отправи апел към всички партии: "Да се консолидираме, да работим за най-доброто решение за България. Ако се върнем назад във времето, ще видим какви са причините за този арбитраж, вземани са решения за дълъг цикъл на това производство. Това, което арбитражът присъжда, е стойността на това оборудване платили сме аванс в 84 млн. евро и процесът е станал необратим".

Енергийният министър очерта няколко варианта за бъдещето на АЕЦ "Белене", които са развити от арбитражният съд.

Първият - НЕК да плати заедно с лихвите, които текат - по 167 хил. евро на ден, до окончателно изплащане на сумата. Тогава НЕК ще стане собственик на оборудването.

Вторият вариант е "Атомстройекспорт" и НЕК заедно да търсят продажба на това оборудване. "Това са двата варианта, развити в арбитража на това решение. Вариант, който да даде възможност като частен обект, отделно търговско дружество, това ще бъде предоставено на агенцията за приватизация", каза Петкова.

Най -лошият вариант според нея е да се плати оборудването, да се опишат разходите и да не се получи нищо. "Трябва да изберем най-добрия вариант, за да защитим интересите на страната", призова министърът.

Думите й веднага бяха репликирани от Антонов. "Не приемам примирението. Имаме реално лицензирана площадка. Няма в света, в Европа лицензирана площадка, която да е на загуба, както и няма АЕЦ, която да не печели", каза той.

Той даде пример, че 1 млрд. евро е стойността на ядрен реактор. "Моля стратегията да бъде за изпълнение на централата, а не с примирението. Имаме ОВОС, има и изтекло право на строеж, но това е поправимо. Основната площадка е изпълнена. Пристанище - изградено с два терминала, огромни складове открити и закрити, монтажна база. Цялата инфраструктура е изградена, има и системи за метрология и сеизмология", изреди той активите на проекта.

"Не да продаваме суверенитета си, а да завършим централата", призова социалистът Антонов. Той сметна, че за 37 дни, от както излезе арбитражното дело, само лихвите са около 12 млн.лева.

"Стратегия очевидно не е имало и през 2006 г.", отговори енергийният министър. Тя заяви, че не е постигната яснота за цената на проекта, не са договорени основни параметри за  ескалацията на цената. "Това е причината да няма проект", констатира Петкова.

Съгласно тръжната процедура за избор на инвеститор било определена цена от 10,045 млрд. евро. "Имаме ли такъв ресурс - и през 2006 г., и сега няма такъв ресурс. Искаме това, което проектът притежава - това е площадката с цялата инфраструктура. Имаме ОВОС, искаме да обособим тези активи, които са ценни и те да бъдат изложени на търг - ясен, публичен, Това би бил сериозен ангажимент - това е предизвикателство, което трябва внимателно да разгледаме", заяви енергийният министърт.

"Не бива да допускаме на всяка цена продажбата на трета страна. Разчитаме на всички вас, на вашата отговорна инвестиция", призова Теменужка Петкова.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Во
    войника щвейк
    0 0
    12:18, 22 юли 2016
    Бре тая пръдла Теменушка много учена бе Всичко било в наши ръце А внейни ръце тлъстата заплата с много приказки и никаква отговорност

Случаен виц

Последни новини