Ужасяваща супер храна. Учени издоиха мляко от хлебарки

Индийски учени изследваха млечни протеини, в млякото на живороден вид хлебарки. Кристалите от това "мляко" са три пъти по-хранителни от биволското мляко. Откритието е публикувано в International Union of Crystallography, а за хранителните кристали от живи "дойни" хлебарки разказва Gizmag.

Сред многото видове хлебарки има един, който не снася яйца, а ражда -  Diploptera punctata. Живородните буболечни живеят в далечния Изток и Океания. Тези хлебарки изхранват поколението си със своеобразно мляко. Учените изследвали кристалите на белтъчините в него чрез рентгенова кристалография, за да определят мястото и връзките между атомите в тях.

Кристалите на хлебарковото мляко са пъноценна храна. Те съдържат белтъчини и всички важни аминокоселини, мазнини и захар. Нещо повече, хранителните вещества се освобождават бавно от кристалите, което е благоприятно за усвояването им. Изследователите планират да синтезират изкуствен аналог на кристалите в млякото на хлебарките, за да не се налага да го получават от живи екземпляри.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини