Голям метеорит се разпадна в атмосферата над Канада

Голям метеорит се разпадна, навлизайки в плътните слоеве на атмосферата над канадската провинция Саскачуан. Полетът му можеше да се наблюдава снощи практически на цялата територия на провинцията - от Едмънтън до Риджайна. Според експертите това е може би най-големият метеорит, паднал в Канада през последните десет години.

Астрономът от Университета в Калгари Алан Хилдебрант смята да тръгне да търси отломки от метеорита в района на езерото Маниту, край административната граница между Саскачуан и съседната провинция Алберта, информира БТА. Според канадския специалист при навлизането на метеорита в атмосферата се е отделила енергия, еквивалентна на около 100 тона тротил, а яркостта му е била сравнима с милиард запалени електрически крушки.

News24 припомня, че са известни много случаи на падане на метеорити на Земята. Последните случаи на падане на метеорити в по-новата история са падането на Тунгуския метеорит през 1908 година и на Сихотеалинския метеорит през 1947 година. От първия са намерени едва няколко грама метеоритно вещество. От втория са открити около 23 тона, като парчетата варират от няколко десетки от грама до 1745 килограма.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини