Uber продаде бизнеса си в Китай на най-върлия си конкурент там

Uber се е съгласил да продаде бизнеса си в Китай на конкурента си там Didi Chuxing.

В Китай бизнесът на Uber ще запази своя отделен брандинг, а глобалният Uber ще получи дял от 5,9% в обединената компания, казват от Didi Chuxing.

Приложението за резервация на такси Uber се позиционира в Китай през 2014 г., но досега не е успява да донесе никаква печалба. Двете компании бяха свирепи конкуренти в продължение на години, но Didi Chuxing доминира на пазара. По собствените ѝ данни, компанията осигурява над 14 милиона пътувания на ден и държи 87% пазарен дял в Китай. Компанията е подкрепен и от китайските интернет гиганти Tencent и Alibaba, и инвестира в конкурентната на Uber услуга в САЩ - Lyft.

Uber се бореше да пробие на китайския пазар, въпреки че негов инвеститор е китайската търсачка Baidu. През февруари компанията призна, че е губи над 1 млрд. долара годишно в Китай, харчаейки огромни суми за субсидиране на намалени цени на билетите. 

След сделката брандът Uber ще загърби проблемите, запазвайки собствената с идентичност в Китай и гарантирайки си приход, без да е собственик на услугата. Най-големит играч в зоната на споделенитве пътувания е с огромен потенциал на китайския пазар - клиентската база е някакви си 750 милиона души и се очаква да нараства.
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини