САЩ платили $400 млн. на Иран при тайна операция

Американското правителство е доставило 400 милиона долара в брой на Иран със самолет при тайна операция, която съвпаднала с освобождаването на четирима иранско-американски затворници през януари 2016 година.

Това пише авторитетното американско издание “Уолстрийт джърнъл”, което се позовава на високопоставени източници.

Сред освободените от Ислямската република затворници е и кореспондентът на „Вашингтон пост” Джейсън Резаян.

Говорител на Белия дом отрече да има някаква връзка между плащането и освобождаването на затворниците.

Според изданието парите са събрани от банки в Швейцария и Холандия и са предоставени в евро, швейцарски франкове и други валути със самолет без опознавателни знаци на Иран.

Тъй като транзакциите с Иран в американски долари са незаконни според наложени от САЩ рестрикции, държавният секретар на САЩ Джон Кери и други официални представители на американската администрация търсят помощ от Холандия и Швейцария и после прехвърлят използваната от тях сума на централните им банки.

Позовавайки се на американски и европейски източници, както и на служители в Конгреса, които са били уведомени за тайната операция, изданието пише, че парите са първата вноска от сделка между Иран и САЩ за 1,7 милиарда долара за разрешаване на спорни оръжейни договори, сключени преди 1979 година.

Претенциите на Иран са изложени пред международния трибунал в Хага, тъй като Ислямската република иска 10 милиарда долара.

Уреждането на въпроса също съвпада с прилагането на спорното ядрено споразумение с Иран.

Според критици парите могат да бъдат използвани от Ислямската република за тероризъм по света.

Иранската медия Тасним отбелязва, че парите са пристигнали в Иран на 17 януари – на същия ден Техеран освободи затворниците.

Сенаторът от Републиканската партия Том Котън от Арканзас обвини Обама, че е платил „1,7 милиарда долара откуп на аятоласите за американски заложници”.

По думите му това е в нарушение на дългогодишната американска политика да не се слага цена за глава на американец.

В замяна на освободените четирима американци САЩ са освободили 7 иранци и са отменили молби за екстрадирането на 14.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини