Таен американски наръчник за бойни удари с дрон

Правителството на САЩ публикува таен документ, наречен "наръчника", който показва как служителите избират цели за поразяване от дроновете в области извън военните зони и ключовата роля на президента в този процес. Документът с 18 страници (PPG) е публикуван в събота от американския съюз за граждански свободи. Той предоставя повече информация за това как правителството одобрява нанасянето на удари от безпилотните самолети.

"Действия, включително смъртоносни действия срещу определени терористични цели, ще бъдат колкото е възможно по-диференцирани и точни", цитират PPG правозащитниците.

Президентът на САЩ Барак Обама обикновено трябвало лично да подпише плановете за ударите по заподозрени в тероризъм, които се намират извън военни зони, в които Америка е официално се бие. Такива зони са Пакистан, Либия, Сомалия и Йемен.

Ударите в зони на бойни действия като Ирак, Сирия и Афганистан се контролират от военните.

Всяки отделен план за атака се подлага на правен преглед, преди да премине към Националния съвет за сигурност и след това - към президента.

Частично редактираният документ става публично достояние в резултат на съдебен иск, предявен от ACLU, които отдавна се целят в тайната правителствена програма за безпилотните самолети на САЩ.

"PPG осигурява важна информация за политики, довели до смъртта на хиляди хора, включително стотици чуждестранни бойци, и за бюрокрацията, която администрацията на Обама е създала с цел да наблюдава и контролира прилагането на тези политики", казва в изявление Жамел Джафер,  заместник-правен директор на ACLU.

"Разсекретяването на PPG и свързаните с него документи също е навременно напомняне на широките правомощията, които скоро ще бъдат в ръцете на друг президент", добавя той.

По данни на администрацията на Обама от миналия месец  473 удари от дронове са извършени между 2009 и 2015 г. извън основните военни зони. Официални лица заявиха, че между  64 до 116 цивилни са били убитипри ударите и до 2 581 бойци. Критиците не спират да твърдят, че правителството спестява реалния брой на цивилните жертви.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Нед Прайс подчертава, че PPG предлага защита на цивилни лица, която "надвишава изискванията на закона на въоръжен конфликт."

"Президентът подчерта, че правителството на САЩ трябва да бъде възможно най-прозрачно с американския народ относно нашите антитерористични операции и начина, по който те се провеждат, както и резултатите от тях", заяви Прайс в изявление.

Документът също очертава това, което трябва да се направи в случай че е заловен заподозрян - в "никакъв случай" задържаният да не попада в Гуантанамо - американския военен затвор, който Обама не е успял да се затвори досега.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    1221
    0 0
    20:14, 8 авг 2016
    Безсмислена статия.
Последни новини