Протести в Москва срещу Закона за борба с тероризма

Няколкостотин души демонстрираха във вторник в Москва срещу измененията на Закона за борба с тероризма, обнародвани през юли, които, според критиците им, нарушават конституционните права на интернет потребителите.

"Това е сериозна заплаха за руската конституция", заяви пред демонстрантите опозиционният блогър Антон Носик. "Има много ужасни неща в този закон, много противоконституционни елементи, на които ние като граждани можем да се противопоставим”, каза той.

Според фотограф на АФП в демонстрацията са участвали около хиляда души. Опозицията се оплака, че властите са ограничили събитието в горски парк в североизточната част на Москва, далеч от многолюдните обществени места.

"Приветствам ви с добре дошли на първия ми опит с демонстрация в гората", каза опозиционерът Алексей Навални. "Фактът, че ние се оказваме в гората, показва, че нещо негативно се случва в нашата страна", добави той.

Новият закон за съхранение на данни причини електрошок в индустрията на телекомите и в интернет, чиито служители твърдят, че той ще ги убие финансово. Бившият служител на американското разузнаване Едуард Сноудън заяви в „Туитър”, че влизането в сила на новия закон е "мрачен ден за Русия". "Приемането на закона #BigBrother трябва да бъде осъдено", каза Сноудън, който живее в изгнание в Русия, пише АФП.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че Владимир Путин е натоварил правителството да следи за изпълнението на този закон и да предприеме действия, ако се проявят „нежелани” последствия.

Още в края на юли много положения от първоначалната редакция предизвикаха оживена дискусия, както в обществото, така и сред депутатите. И тогава имаше много критики и от страна на правозащитниците.

Спорните моменти в Закона

Изключително драстичен момент от законопроекта е наказанието с глоба до 1 млн. рубли или от пет до седем години лишаване на свобода да публични призиви за тероризъм и неговото публично оправдание в интернет.

Под „публично оправдание“ се разбира „публичното заявление за признаването на идеология и практика на тероризма за правилни, нуждаещи се от подкрепа и подражание.“

В крайния вариант останаха и спорните моменти относно запазването на информация за свързването на абонатите в продължение на три години, а на самото съдържание, включително и видео - до шест месеца. Освен това в закона се увеличава драстично наказанието за организирането на незаконно военно формирование или участие в него, в това число и зад граница: горният праг на наказанието се повишава с пет години.

Руският наказателен кодекс се допълва от нов член, според който се предвижда наказание за склоняване или вербуване за извършване на масови безредици. Такива действия ще се наказват с глоба от 300 хил. до 700 хил. рубли или лишаване от свобода от 5 до 10 години. Въвежда се долен праг на наказание по чл. 282 от НК на Руската федерация (подбуждането на ненавист или вражда се приравнява към унижението на човешкото достойнство), минималното наказание ще бъде 3 години, а максималното – 6 години.

По аналогичен начин се увеличава наказанието за организирането на дейност на екстремистки организации, екстремистка общност, финансиране на екстремистка дейност.

Възрастовият праг за умишлен тероризъм се понижава на 14 години т.е. подсъдими стават всички, навършили поне 14 години. Към обстоятелствата, утежняващи наказанието, е предложено да се отнесе и извършването на престъпления в условията на въоръжен конфликт или военни действия.

От 14-годишна възраст лицето ще носи наказателна отговорност за несъобщаване на престъпление и фалшиво съобщение за терористичен акт; участие в безредици; хулиганство при утежняващи обстоятелства, вандализъм; посегателства на живота на държавен или обществен деец, нападение над лица или учреждения, които се ползват с международна защита. Интернет компаниите ще бъдат длъжни да предоставят на правоохранителните органи не само кореспонденцията, но и ключовете към шифровани файлове на заподозрени в нарушаване на закона.

На операторите (такива като WhatsApp и Telegram) може да бъде наложена глоба до 1 млн. рубли, ако не разкрият шифрите за декодиране на съобщенията на Федералната служба за безопасност.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви тогава: „Известно ни е за другите гледни точки по отношение на законопроекта, за конкретните забележи... Сега те се проучват. Решението ще бъде взето от президента.“

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини